sunnuntai, 22 syyskuun

BERLIINI Saksalaisella Kübra C:llä on kaulassaan hopeinen, vanhan Palestiinan alueen muotoinen koru. Siihen on kirjoitettu arabiaksi ”Palestiina”. Israelia siihen ei ole piirretty.

Kübralla on myös vesimelonikorvakorut, palestiinalaishuivi ja oikeassa kädessään hennatatuoituna huivin kuvio. Vesimelonia pidetään Palestiinan tunnuksena.

Yle tapasi Kübran keskiviikkona, kun hän oli valmistautumassa jälleen yhteen palestiinalaisia tukevaan mielenosoitukseen Berliinissä.

Kaksi kuukautta sitten Kübra sai poliisimieheltä potkun vatsaansa ja joutui sairaalaan kuvattuaan yhtä protesteista etulinjassa poliisia vastapäätä.

”Natsit ulos, natsit ulos”, kaikuu tapahtuneesta kuvatulla videolla rytmikkäästi. Ketä siinä tarkoitettiin?

– Poliiseja, Kübra sanoo.

Näin huudetaan siksi, että Kübran ja muiden mielenosoittajien mielestä Berliinin poliisi on rasistinen ja käyttäytyy juuri muslimeja kohtaan väkivaltaisesti.

Paikalla ovat yleensä aina vastamielenosoittajat eli Israelin kannattajat, ja heitä poliisi Kübran mukaan suojaa.

Kübran mukaan poliisimies katsoi mielenosoituksessa häntä ensin ”julmasti” silmiin. Sitten hän työnsi kollegansa kädellään sivuun ja potkaisi Kübraa mahaan.

Videolla näkyy, kuinka Kübra lyyhistyy sen jälkeen maahan vastaansa pidellen ja muut mielenosoittajat muodostavat ringin hänen suojakseen.

Kübran mukaan potkuja tuli lisää. Tallenteelta ei näy, kuka potki.

Tämän jälkeen mielenosoittajien joukossa olleet lääkärit auttoivat Kübraa ja kutsuivat sitten ambulanssin. Sairaalassa Kübralle tehtiin perusteelliset tutkimukset, hän kertoo. Hänen mukaansa sisäisiä verenvuotoja löytyi useita.

Poliisilla on oikeus lyödä

Vastaavanlaisia videoita löytyy verkosta hyvin monta.

Berliinin poliisin tiedottajan Beate Ostertagin mukaan poliisi hoiti tilanteessa vain tehtävänsä.

– Poliisi toimii noin tietoisesti, lain perusteella. Meillä on oikeus käyttää fyysistä väkivaltaa, ja työntäminen, potkiminen ja lyöminen ovat fyysistä väkivaltaa, Ostertag sanoo.

Hänen mukaansa tilanne vaikuttaa videolla täysin normaalilta poliisitoimenpiteeltä.

– Tässä on porukka, joka tunkee poliiseja vastaan. Emme näe, mitä taustalla tapahtuu, heitettiinkö esimerkiksi pullo. Poliisin takana on vastamielenosoitus, jota on suojeltava. Joukkomme vain varmistavat, että ihmiset menevät taaksepäin.

Ostertagin mukaan poliisi tunnisti samassa yhteydessä rikollisen, joka otettiin kiinni mielenosoittajien joukosta. Sellaisissa tilanteissa muut mielenosoittajat yrittävät usein estää kiinniottoa ja hyökkäävät poliisin kimpuun.

”Saksa on rasistinen”

Kübraa tapaus on vain rohkaissut.

– Haluan todellakin ilmaista kantani ja tehdä selväksi, että olen eri mieltä Gazan sodasta kuin Saksan hallitus, Kübra sanoo.

Turkkilaistaustainen Kübra kertoo kohdanneensa Saksassa rasismia lapsesta asti. Siksi hän ei usko poliisin tai muidenkaan saksalaisten viranomaisten olevan puolellaan.

– Olen syntynyt Saksassa. Minulla on Saksan passi ja puhun saksaa, mutta en ole koskaan ollut saksalainen, koska yhteiskunta ei ole koskaan hyväksynyt minua ja monia muita kaltaisiani.

Kübralla on teoria, miksi poliisi potkaisi häntä – jotta hän pelkäisi eikä enää palaisi kaduille.

– Sitä en heille anna. Ja se on nimenomaan syy, miksi jatkan.

Kübra kertoo palanneensa osoittamaan mieltään viikko tapahtuneen jälkeen.

”Mielenosoitukset radikalisoituvat”

Poliisin tiedottaja Beate Ostertag kiistää, että kyse olisi rasismista.

– Suhtaudumme jokaiseen mielenosoitukseen neutraalisti. Jos havaitsemme rikollista sisältöä äärioikeistolaisten tai oikeistopopulistien kokouksissa, toimimme yhtä johdonmukaisesti kuin Palestiinaa tukevien kokoontumisten lainrikkomusten kanssa, hän sanoo.

Ostertagin mukaan palestiinalaisten tukimielenosoitukset ovat muuttuneet aiempaa rajummiksi viime viikkoina.

– Yksittäiset osallistujat tai ryhmät radikalisoituvat. Jotkut hyökkäävät poliisin kimppuun ja usein myös lehdistön edustajien kimppuun. Ja tietysti meillä on silloin velvollisuus puuttua.

Iskulauseet kielletty

Saksassa on tiettyjä iskulauseita, joiden käyttäminen on sakon uhalla kielletty.

Se johtuu siitä, että Saksa on historiansa vuoksi vahvasti Israelin tukena. Natsit murhasivat kuusi miljoonaa juutalaista. Saksan tuki Israelille näkyy myös maan mediassa, joka ei juuri noteeraa mielenosoituksia Palestiinan puolesta.

Yksi Saksassa kielletyistä iskulauseista on ”joelta merelle Palestiinasta tulee vapaa” (engl. From the river to the sea, Palestine will be free). Saksassa sen katsotaan tarkoittavan juutalaisvaltio Israelin pyyhkimistä kartalta.

– On muita samantapaisia iskulauseita, jotka ovat sallittuja. Mutta sitten poliisipomo sanoo mutu-tuntumalla, että emme pidä tästä, ja he vetävät jonkun ulos joukosta ja pahoinpitelevät, Kübra sanoo.

Tällaisesta on vain Kübran ja muiden mielenosoittajien sana. Poliisin mukaan verkossa leviäviä videoita on usein leikattu niin, että olennaisia tapahtumia jää pois.

Kübran mukaan rasismi muslimeja kohtaan on pahentunut huomattavasti vuoden aikana. Uutta on hänen mukaansa se, että huutelua voi tulla keneltä tahansa.

– Metrossa kolme keski-ikäistä naista pilkkasi meitä. Yksi heistä jopa töni meitä ja yksi piti sormia korvillaan, kun halusi osoittaa, että ei siedä kuulla meitä.

Hän näyttää videolta tapahtumien kulkua. Siinä näkyy muun muassa, miten yksi nainen hermostuu kuvaamisesta ja tönäisee rajusti kuvaajaa. Tilanne on paha, koska metron raiteet ovat aivan vieressä.

Kübran mukaan tilanne alkoi siitä, että naiset kutsuivat mielenosoittajaryhmää terroristeiksi ja ”paskoiksi ulkomaalaisiksi”. Tallenteella Kübra itse huutaa naisille sormeaan heristäen.

Kübra kertoo työskentelevänsä toimistotöissä. Hänen saksalaiset työkaverinsa tietävät hänen aktivismistaan, eikä hän sitä missään peittelekään.

– Elämässä saa takaisin sen, mitä itse antaa. Jos jotkut tieni tämän vuoksi sulkeutuvat, niin uusia avautuu. Tärkeintä on hyvä omatunto, eikä mikään työ maailmassa ole vaikenemisen arvoinen minulle, Kübra sanoo.

Kübra kertoo vanhempiensa olevan ylpeitä hänen aktivismistaan.

– Luulen, että heille olisi vaikeampaa, jos istuisin kotona tekemättä mitään meneillään olevan kansanmurhan aikana. Se olisi heille suurempi ongelma kuin aktivismini.

– Tietysti he ovat usein huolissaan, mutta se oli paljon vahvempaa alussa. Vuodessa he ovat tottuneet.

Jaa.
Exit mobile version