maanantai, 23 syyskuun

Thaimaalaisia marjanpoimijoita koskevan ihmiskauppavyyhdin ensimmäinen pääkäsittely alkoi tiistaina Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä.

Oikeudessa marjayritys Kiantaman toimitusjohtajaa Vernu Vasuntaa ja yrityksen thaimaalaista liikekumppania Kalyakorn ”Durian” Phongpitia syytetään 62 törkeästä ihmiskaupasta. Molemmat ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Syyttäjän mukaan kaksikko saattoi Suomeen tulleet thaimaalaiset marjanpoimijat pakkotyöhön ja epäinhimillisiin oloihin. Heille vaaditaan 3–4 vuoden ehdotonta vankeutta.

Lohenpääkeittoa enintään kerran viikossa

Kalyakorn Phongpit on syytteessä törkeästä ihmiskaupasta myös Jukka Kristoa ja Polarica Marjahankintaa koskevassa jupakassa. Phongpit on toiminut sekä Kiantaman että Polarican thaimaalaisena yhteistyökumppanina.

Phongpitin asianajajan Jaakko Kuparisen mukaan syytteet ihmiskaupasta ovat täysin perusteettomia.

– Toiminta on meidän näkemyksemme mukaan ollut täysin laillista ja tapahtunut koko ajan viranomaisten valvonnassa.

Kuparisen mukaan syytteet tulivat Phongpitille yllätyksenä. Puolustuksen mukaan suurin osa nyt asianomaisina olevat poimijat olivat ensikertalaisina, mikä on vaikuttanut heidän tulotasoonsa.

Phongpitin puolustus kiistää, että poimijat olisivat olleet erityisen heikossa taloudellisessa tai sosiaalisessa asemassa tai että he olisivat olleet riippuvaisia kutsujayrityksestä.

– Mitään haavoittuvaa asemaa ei heillä ole ollut. Poimijoita ei ole erehdytetty, eikä heiltä ole peritty todellisia kustannuksia suurempia maksuja.

Puolustuksen mukaan poimijat ovat itse hakeutuneet toimintaan. He ovat itse hakeutuneet marjanpoimintatyöhön oma-aloitteisesti.

Puolustuksen mukaan majoitus ja ruokailu ovat olleet lainmukaisia.

– Lohenpääkeittoa on ollut tarjolla enintään yhtenä päivänä viikossa. Samantyylistä ruokaa tarjotaan thaimaalaisissa ravintoloissa. Nyt asianomistajana olevat poimijat ovat olleet aivan samoissa tiloissa kuin kaikki muutkin poimijat, Kuparinen sanoi oikeudessa.

”Mitään kärsimystä ei ole aiheutettu”

Kalyakorn ”Durian” Phongpitin puolustuksen mukaan ”on ollut poimijoiden oma valinta tehdä pitkää päivää ja tehdä työtä ahkerasti”.

– Mitään ylimääräisiä kuluja ei ole peritty, kaikille poimijoille on kompensoitu minimiansio. Heille ei ole aiheutunut mitään taloudellista vahinkoa. Mitään kärsimystä ei ole aiheutettu, jota pitäisi korvata, Phongpitin asianajaja Jaakko Kuparinen sanoo.

Oikeudenkäynnissä syytettyjen Phongpitin ja Vernu Vasunnan vankeustuomioiden lisäksi syyttäjä vaatii suomussalmelaiselle Kiantama Oy:lle vähintään 100 000 euron yhteisösakkoa.

Lisäksi syyttäjä vaatii, että syytetyt määrätään menettämään rikoshyötynä valtiolle reilut 230 000 euroa.

Asianomaiset ovat vaatineet vastaajilta yhteisvastuullisesti kukin korvauksia ansiomenetyksistä sekä korvauksia henkisestä kärsimyksestä. Korvaukset ansiomenetyksistä vaihtelevat ja ne ovat kunkin asianomistajan kohdalla 1000–2000 euroa. Kärsimyskorvausta poimijat vaativat kukin 10 000 euroa.

”Ikävintä on, että tässä kestää niin pitkään”

Jutun asianomistajina on 62 thaimaalaista poimijaa. Paikan päällä oikeudessa ja etänä heitä edusti useita asianajajia.

Asianajaja Hanna-Maria Sepän mukaan yhteydenpito asianomistajien kanssa on sujunut yleisesti ottaen hyvin.

– On tietysti hieman haastavaa, että yhdellä asianajajalla on valtava määrä asiakkaita, jotka eivät puhu suomea. Google-kääntäjä on ollut aika ahkerassa käytössä, Seppä sanoo.

Sepän mukaan asianomistajia on tavattu sekä etänä että henkilökohtaisesti Suomessa tai Thaimaassa.

Käräjäoikeuskäsittelylle on varattu poikkeuksellisen pitkä aika, syyskuun alusta liki maaliskuun loppuun saakka. Pelkkien asianomistajien kuulemiseen on varattu yhteensä viisi viikkoa.

Käräjäoikeuden jälkeen jutun käsittely jatkuu mahdollisesti myös korkeammissa oikeusasteissa.

– Päämiesten kannalta on tietysti kaikista ikävin asia, että tässä kestää näin pitkään. Teoista on jo yli kaksi vuotta aikaa, eikä pystytä sanomaan, milloin käsittely loppuu ja milloin niitä korvauksia sitten mahdollisesti tulee, asianajaja Sofia Räsänen sanoo.

Thaimaalaiset ovat kiitollisia Suomen avusta

Marjanpoimijoita edustavat asianajajat Hanna-Maria Seppä ja Sofia Räsänen sanovat, että thaimaalaiset ovat olleet kiitollisia siitä, miten Suomessa on alettu hoitaa rikosepäilyä.

– Olemme heille korostaneet sitä, että kyse ei ole nyt vain heistä, vaan tässä käydään aika isoa yhteiskunnallista keskustelua ja tarkastellaan meidän lainsäädäntöämme. Virkamieheen kohdistuva oma prosessinsa Helsingissä sitten kertoo myös asian yhteiskunnallisesta merkittävyydestä, Seppä sanoo.

Asianajajien mukaan heidän päämiehensä ovat pääosin pienituloisia.

– Tässä on ollut haastetta sen kanssa, miten heidän liikuttelemisensa paikasta toiseen järjestetään siten, että se ei kuormittaisi heidän talouttaan entisestään.

Myös asianajajien sekä käräjäoikeuden kannalta oikeudenkäynti on ollut poikkeuksellisen laaja. Se tarkoittaa käytännössä myös varsin kallista oikeudenkäyntiä.

– Ajattelen, että rikosvastuun toteutuminen on kuitenkin valtion ydintehtävä, ja silloin tuomioistuimilla tulee olla riittävät resurssit käsitellä tällaisia asioita, Seppä sanoo.

Myös muita oikeudenkäyntejä

Kiantama-oikeudenkäynnin lisäksi samaan vyyhteen kuuluu myös oikeudenkäynti toista marjajättiä Polarica Marjahankintaa ja sen entistä toimitusjohtajaa Jukka Kristoa vastaan. Samassa jutussa syytettynä on myös sama thaimaalainen liikekumppani Phongpit.

Jutun valmisteluistunto pidettiin elokuussa. Jutun varsinainen käsittely alkaa todennäköisesti vasta ensi keväänä. Kristoa syytetään lisäksi myös törkeästä lahjuksenantamisesta Helsingin käräjäoikeudessa paraikaa puitavassa jutussa, jossa hallitusneuvos Olli Soraista syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Jaa.
Exit mobile version