perjantai, 4 lokakuun

Salisyylihappoa saa olla ihonhoitotuotteissa ja shampoissa vain vähän, koska aine ärsyttää silmiä.

Monelle voi tulla yllätyksenä, että kasvojen ihonhoidon hittiaineeksi noussut salisyylihappo voi aiheuttaa pahimmillaan vakavia silmävaurioita.

Näin on arvioitu Euroopan unionin kosmetiikan turvallisuutta valvovassa asiantuntijakomiteassa.

Salisyylihappo on silmiä merkittävästi ärsyttäväksi hapoksi katsottu ainesosa, jota käytetään useissa kasvojenpesuaineissa, shampoissa, suihkugeeleissä ja aknevoiteissa.

Sen tarkoituksena on kuoria kuolleita ihosoluja iholta, saada se uusiutumaan ja auttaa epäpuhtauksien hoidossa. Hiustuotteissa salisyylihappo ehkäisee usein hilsettä, ja sitä käytetään pieninä määrinä myös säilöntäaineena.

Silmää pitäisi huuhdella paljon

Salisyylihapon joutumisesta silmään voi seurata esimerkiksi punoitusta, roskan tunnetta ja kirvelyä, kertoo silmätautien erikoislääkäri Pekko Hujanen Mehiläiseltä.

– Jos tällaista tuotetta menee silmään, avointa silmää pitäisi huuhdella runsaalla vedellä 10–15 minuutin ajan, Hujanen ohjeistaa.

Aika voi kuulostaa pitkältä, mutta avuksi voi ottaa Hujasen mukaan käsisuihkun tai suihkun.

Jos oireet jatkuvat lievinä eli silmää punottaa tai kirvelee, Hujanen suosittelee kokeilemaan kosteuttavia silmätippoja. Lääkäriin kannattaa mennä, jos silmä on valonarka tai vuotaa paljon, kipu on kovaa, näkö tuntuu heikentyneeltä tai silmää on vaikea pitää auki.

Pienissä määrin turvallista

Paljon salisyylihappoa sisältävissä tuotteissa kehotetaan usein välttämään tuotteen joutumista silmiin.

Hujanen suosittelee ottamaan nämä varoitukset tosissaan, sillä salisyylihappo on luokiteltu kemikaalina voimakkaasti silmää ärsyttävänä.

Usein kasvoilla ja hiuksissa käytetyn salisyylihapon päätymistä silmiin voi olla vaikea estää, joten sille on asetettu rajat, miten paljon salisyylihappoa saa olla tuotteessa.

Suomessakin myytävän kosmetiikan turvallisuutta säätelevän asiantuntijakomitean mukaan salisyylihappoa saa olla muun muassa kasvojenhoitotuotteissa enintään 2,0 prosenttia ja poispestävissä shampoissa enintään 3,0 prosenttia.

Näin pienissä määrin käytettynä salisyylihappo on komitean mukaan turvallista kuluttajille.

Alle 3-vuotiaille salisyylihappoa ei saa käyttää lainkaan.

Suomessa kosmetiikan turvallisuudesta vastaava Tukes ei ole vuosina 2018–2023 saanut yhtään haittailmoitusta tuotteista, joissa ainesosana on salisyylihappo. Silmälääkäri Hujasellekaan ei ole tullut vastaan tapauksia, joissa kosmetiikassa oleva salisyylihappo olisi aiheuttanut silmävaurioita.

Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella

Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version