perjantai, 25 lokakuun

Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan rokote suojaa riskiryhmään kuuluvia vaikeilta oireilta ja jopa koronakuolemalta.

Puolet Suomen yli 80-vuotiaista on ottanut koronarokotteen lokakuun puoliväliin mennessä. Lapin hyvinvointialueen Infektioylilääkäri Markku Broas on tilanteesta huolissaan, sillä rokotuskattavuus on hänen mukaansa liian matala.

THL suosittelee tehosterokotteen ottamista kaikille yli 80-vuotiaille. Broas arvioi, että jos rokotekattavuus nousisi ikäryhmässä yli 80 prosenttiin, se olisi tarpeeksi hyvä suoja vakavilta oireilta, sairaalahoitoon joutumiselta ja estäisi koronakuolemia.

Hänen mukaansa viime vuoden syyskuun ja joulukuun välisenä aikana varmoja kuolintodistuksiin kirjattuja koronakuolemia oli noin kaksituhatta.

– Lisäksi viime vuoden syyskaudella oli sellaisia kuolintapauksia, joissa korona oli myötävaikuttavana tekijänä, eli ehkä toinen kaksituhatta vielä lisää, Broas sanoo.

Koronakuolemia oli viime vuonna moninkertaisesti verrattuna influenssan aiheuttamiin kuolemiin. Riippuen influenssakauden voimakkuudesta, tautiin kuolee noin 100–500 henkilöä vuosittain.

– Korona on selvästi hankalampi tauti kuin influenssa ja aiheuttaa enemmän sairastuvuutta. Riskiryhmäläisille se voi olla vakava sairaus, Broas selventää.

Rokotekattavuudessa eroja eri alueiden välillä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusimpien tilastojen mukaan Suomessa yli 80-vuotiaista 52,1 prosenttia oli ottanut koronan tehosterokotteen lokakuun puoleenväliin mennessä.

Eri alueiden välillä erot ovat suuret. Korkein koronarokotekattavuus on Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon hyvinvointialueilla, 61,9 prosenttia. Matalin taso on Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella, 29,8.

Markku Broaksen alueella Lapissa ollaan hieman koko Suomen keskiarvon alapuolella: 48,4 prosenttia yli 80-vuotiaista lappilaisista on ottanut koronarokotteen tänä syksynä.

“Pienillä paikkakunnilla pääsee aika hyvin rokotuksiin”

Erot rokotekattavuudessa eri alueilla voivat johtua Markku Broaksen mukaan siitä, että miten eri alueilla rokotuksista tiedotetaan ja miten asukkaat kokevat rokotuksen tärkeyden. Myös pääsy rokotukseen vaihtelee.

– Yleensä pienemmillä paikkakunnilla on aika hyvin päässyt rokotuksiin, ja suuremmissa väestökeskittymissä on ollut vähän pullonkauloja rokotusaikojen suhteen, Broas kertoo.

Ihmisiä piinaavat myös muut tartuntataudit

Koronan lisäksi ihmisiä piinaavat muun muassa influenssa ja RSV-virus,mutta niiden epidemia ei ole vielä alkanut. Tällä hetkellä on liikkeellä adeno-ja rhino-virusta sekä hinkuyskää ja mykoplasmaa. Myös m-rokkoa eli aiemmin apinarokko-nimellä tunnettua virusta on havaittu ensimmäistä kertaa nyt myös Saksassa.

Pitääkö m-rokosta olla Suomessa huolissaan? Infektioylilääkäri Markku Broas kertoo:

Juttuun lisätty 25.10.2024 kello 7.58 tieto siitä, että THL suosittelee tehosterokotteen ottamista kaikille yli 80-vuotiaille.

Jaa.
Exit mobile version