Rikosseuraamuslaitoksen mukaan vankilapaikkoja tarvittaisiin Suomessa pikaisesti yli tuhat lisää.
- Päivi Seeskorpi
- Roosa Sarajärvi
Vaalan uusi 100-paikkainen vankila Pohjois-Pohjanmaalla tulee isoon tarpeeseen, mutta tuo vain ensiapua Suomen vankiloiden tilapulaan. Miehille tarkoitettu suljettu vankila korvaa Vaalan vanhan Pelson vankilan. Lisäpaikkoja tulee 36.
Sillä ei pitkälle pötkitä, sillä vankien määrä on Suomessa kasvussa. Suljetuista vankiloista on jo nyt loppunut tila.
Rikosseuraamuslaitoksen vastuualuejohtaja Marko Hokkanen arvioi, että Suomeen tarvittaisiin heti 800 vankipaikkaa lisää ja yli 1 300 vankipaikkaa vuoteen 2030 mennessä.
– Tavoitteena on, että vankiloiden täyttöaste on 90 prosenttia. Nyt täyttöaste on keskimäärin 115, joissain yksiköissä jopa yli 130 prosenttia. Erityisen hankala tilanne on Etelä-Suomessa, hän sanoo.
Vankipaikkoja pitäisi saada lisää sekä uutta rakentamalla että vanhoja vankiloita laajentamalla.
Ykköstavoite olisi saada vähennettyä vankien määrää. Siihen tähdätään myös Vaalan tuliterässä vankilassa. Se on rakennettu uudella toimintamallilla, jossa vangit opettelevat ja ylläpitävät arjen taitoja.
Tällä tähdätään siihen, että vangeilla on entistä paremmat edellytykset pysyä yhteiskunnan kelkassa ja sitä myöten kaidalla tiellä.
Kuvagalleriasta näet, millaiset tilat vangeilla uudessa vankilassa on.
Omatoimista arjenhallintaa
Arjenhallintataidot ovat monilta vangeilta hukassa, sanoo Vaalan vankilan yksikönpäällikkö Nina Juutinen. Niiden harjoittelemiseen halutaan panostaa, jotta yhteiskuntaan sopeutuminen olisi helpompaa.
Vankilan yhteisistä tiloista löytyvät muun muassa oleskelutila, keittiö, kodinhoitohuone, jätehuolto, kuntosali sekä sauna.
Yleisissä tiloissa vangit opettelevat sosiaalisia taitoja, kodinhoitotilassa pyykkäämistä ja silittämistä ja peseytymistiloissa omasta hygieniasta huolehtimista.
Henkilökunta ja ulkopuoliset kouluttajat opettavat keittiössä vangeille ruoanlaittoa, kuten kaurapuuron tai makaronien keittämistä. Keittiön jääkaapista löytyy lukolliset lokerot, jossa vangit voivat säilyttää omia itsepalvelumyymälästä ostamiaan eväitä.
Turvalliset ja terveelliset sisätilat
Uuden vankilan ikkunoissa ei ole kaltereita, mikä lisää kodinomaisuutta. Lisäksi jokaisessa vankisellissä on oma suihku vessan yhteydessä.
Moni saattaa ajatella, että nykypäivän vangeilla on lokoisat oltavat. Juutisen mukaan vapauden menettäminen on kuitenkin niin iso asia, ettei sitä korvaa mikään.
– Se ei varmasti ole keneltäkään pois, jos vankeusaika on inhimillinen ja sellainen, että pystymme vaikuttamaan siihen, että yhteiskuntaan takaisin sopeuttaminen on aitoa.
Vuorovaikutus tärkeässä roolissa
Juutinen kertoo, että Vaalan vankilassa korostetaan vuorovaikutuksellista lähityöotetta. Siksi osaston yhteisistä tiloista löytyy asiakaspalvelutiski, jollaista ei ole käytössä muissa vankiloissa.
Vanki voi tulla asiakaspalvelutiskille selvittämään henkilökunnan kanssa esimerkiksi poistumislupaprosessia tai hakemaan postia. Jos vanki haluaa käydä yksityisiä keskusteluja, niille löytyy oma tila.
– Se on yksi työvälineistä, jotta voimme olla vuorovaikutuksessa vangin kanssa hyvin helposti ja matalalla kynnyksellä.
Tulevaisuudessa sähköiset palvelut tulevat mahdollisesti lisääntymään, sillä Vaalan vankilan tavoitteena on olla älyvankila. Siihen jokaisessa sellissä on olemassa jo valmius, mutta valtionhallinnon tiukan taloudellisen tilanteen vuoksi konsepti ei ole vielä edennyt valmiiksi.
Vaalan vankila maksoi noin 44 miljoonaa euroa. Rakennuksen avajaisia vietettiin tiistaina, mutta käyttöön uusi rakennus pääsee kevään aikana.