Venäjä jatkaa Ukrainan puolustuslinjojen nakertamista. Lähestyvä talvi tuo kuitenkin väistämättömiä muutoksia taistelujen kulkuun, arvioi sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.
Ukrainassa taistelujen luonne on jatkunut samankaltaisena koko vuoden: Venäjä pyrkii etenemään hinnalla millä hyvänsä, Ukraina puolustaa asemiaan niin hyvin kuin se pystyy.
Talviolot tuovat kuitenkin muutoksia taistelujen kulkuun, sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö arvioi.
Sodankäyntiin vaikuttaa todennäköisesti myös Yhdysvalloissa toisen presidenttikautensa tammikuussa aloittava Donald Trump, joka on luvannut Ukrainan sodalle pikaista loppua.
Käihkö uskoo sekä Ukrainan että Venäjän aistivan, että sodan loppu on nyt lähempänä kuin kertaakaan aiemmin.
Se saattaa paradoksaalisesti kiihdyttää sotatoimia, kun molemmat osapuolet pyrkivät varmistamaan parhaat mahdolliset asetelmat mahdollisille rauhanneuvotteluille.
Ukraina aloitti tällä viikolla iskut pitkän kantaman ohjuksilla Venäjälle. Venäjä vastasi laukaisemalla Ukrainaan ensi kertaa monikärkisen ballistisen ohjuksen.
Etulyöntiasema on Käihkön mukaan tällä hetkellä Venäjällä, mutta sen kykyä ylläpitää hyökkäyksiä ei tiedetä.
– Nyt ollaan jo sellaisilla kierroksilla, ettei Venäjäkään pysty tätä ikuisesti jatkamaan. Venäjä kuitenkin toivoo, että Ukrainalta loppuvat resurssit ensin.
Suurta läpimurtoa ei näköpiirissä
Taistelujen pääpainopiste on edelleen Donetskin alueella Itä-Ukrainassa ja Kurskin alueella Venäjällä.
– Tilanne alueilla on Ukrainalle edelleen vaikea. Venäjä etenee hitaasti ja hirvein tappioin, mutta joka tapauksessa se etenee.
Merkkejä Ukrainan puolustuslinjojen laajasta murtumisesta ei Käihkön mukaan tällä hetkellä ole.
Venäjän edellinen merkittävä läpimurto nähtiin helmikuussa, jolloin Venäjä onnistui valtaamaan Avdijivkan kaupungin kuukausia jatkuneiden taistelujen päätteeksi.
Vaikka Venäjä talven aikana saavuttaisi uuden läpimurron, ei se Käihkön mukaan välttämättä kykene hyödyntämään tilaisuuttaan toivomallaan tavalla.
– Olemme kohta kolmen vuoden aikana huomanneet, miten vaikeita valmisteltuja puolustusasemia vastaan tehdyt hyökkäykset ovat. Nyt kun Venäjä on siirtynyt yhä enemmän jalkaväkihyökkäyksiin, myös eteneminen hidastuu.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden myönsi tällä viikolla Ukrainalle luvan jalkaväkimiinojen käyttämiseen. Miinojen nopea käyttöönotto voi entisestään vaikeuttaa Venäjän etenemistä, Käihkö sanoo.
Talvi tekee taistelemisesta kurjempaa
Kiihkeiden taistelujen keskellä talvi tekee jälleen tuloaan Ukrainaan. Se tulee väistämättömästi vaikuttamaan myös taisteluihin rintamalla, Käihkö sanoo.
– Kyllä se vaikuttaa varsinkin Venäjän jalkaväkihyökkäyksiin. Jos tulee paljon lunta, jalan on todella vaikea edetä.
Niin sanottu kelirikkoaika, jolloin maa ei ole vielä jäätynyt, tekee puolestaan raskailla ajoneuvoilla etenemisen vaikeammaksi.
– Talvi vaikeuttaa sodankäyntiä ja tekee siitä yksinkertaisesti kurjempaa.
Kylmä sää, lumisade, matalalla olevat pilvet ja pimeys tulevat puolestaan vaikeuttamaan droonien lennättämistä. Tämä vaikuttaa Käihkön mukaan etenkin Ukrainaan, joka on Venäjää riippuvaisempi lennokeistaan.
Talviolosuhteista huolimatta Käihkö uskoo sodan pitkään jatkuneen dynamiikan säilyvän.
– Todennäköisintä on se, että tämä sama jatkuu. Venäjä pyrkii ylläpitämään mahdollisimman kovaa tempoa ja etenemään.
Venäjällä on esimerkiksi kovat paineet saada koko Kurskin alue takaisin haltuunsa, ennen kuin mahdolliset neuvottelut rauhasta alkavat, Käihkö toteaa.