torstai, 19 syyskuun

Tutkimusryhmä ehdottaa useita sopeuttamistoimia. Yksi niistä on saamelaisen elinkeino- ja ilmastorahaston perustaminen.

Tuore selvitys osoittaa, että ilmastonmuutos haastaa saamelaiskulttuuria johtaen perinteiden, taitojen ja tietojen katoamiseen. Tämä käy ilmi saamelaisten totuus- ja sovintokomissiolle tehdystä erillisselvityksestä, joka käsittelee ilmastonmuutosta.

Saamelaisten kotiseutualue lämpenee kolme kertaa nopeammin kuin muu maailma, mikä vaikuttaa elinympäristöön ja kulttuuriin.

Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa muun muassa kalakantoihin ja vaikeuttaa poronhoitoa. Entuudestaan syöpäläisten riivaamat porot tulevat kärsimään entistä enemmän taudinaiheuttajista.

Myös sään ääri-ilmiöiden yleistyminen aiheuttaa monenlaista hallaa luonnossa kulkijoille. Esimerkiksi muutokset lumitilanteessa lisäävät onnettomuusriskiä.

Tutkijat Klemetti Näkkäläjärvi, Jouni J. K. Jaakkola ja Suvi Juntunen ovat laatineet saamelaisten totuus- ja sovintokomitealle selvityksen ilmastonmuutoksen vaikutuksista saamelaiskulttuuriin. He ehdottavat useita konkreettisia toimenpiteitä saamelaiskulttuurin selviytymisen varmistamiseksi ilmastonmuutoksen edessä.

Ehdotettuja toimenpiteitä saamelaiskulttuurin tukemiseksi ovat muun muassa lainsäädännön uudistukset ja saamelaisen elinkeino- ja ilmastorahaston perustaminen. Muut toimenpiteet liittyvät muun muassa lainsäädäntöön, luonnonsuojeluun, saamelaiskoulutukseen sekä perinteisten tietojen ja palvelujen säilyttämiseen saamelaisten kotiseutualueella.

Selvityksen mukaan Suomi ei ole tehnyt riittävästi toimenpiteitä saamelaiskulttuurin säilyttämiseksi ilmastonmuutoksen edessä.

Jaa.
Exit mobile version