maanantai, 16 joulukuun

Tutkijat ovat havainneet, että chilipaprikat ovat alkaneet menettää tulisuuttaan tärkeimmillä viljelyalueilla ilmastonmuutoksen vuoksi.

Chilipaprikat ovat alkaneet menettää tulisuuttaan tärkeimmillä viljelyalueilla, kirjoittaa talousjulkaisu Bloomberg.

Tutkijat arvelevat ilmastonmuutoksen liittyvän chilipaprikoiden maun muuttumiseen. Bloombergin mukaan ihanteellisten kasvuolosuhteiden löytäminen chileille on yhä vaikeampaa ilmastonmuutoksen aiheuttamien äärimmäisten sääilmiöiden vuoksi.

Chilisadoista kirjan kirjoittanut agroekologi Craig Kraft toteaa Bloombergin mukaan, että ilmastonmuutos on lisännyt tulvien ja rankkasateiden määrää chilien keskeisillä viljelyalueilla. Kosteus muuttaa chilipaprikoiden maun miedommaksi.

Esimerkiksi Kiinassa tulvat ja taifuunit ovat alkaneet vaikuttaa merkittävästi chilisatoihin. Kiina on maailman suurin chilintuottaja.

Chiliä käytetään mausteena eri puolilla maailmaa. YK:n mukaan chilin maailmanlaajuinen markkina-arvo on yli yhdeksän miljardia dollaria.

Chilit ovat Capsicum-suvun kasvien hedelmiä, joiden väri, koko ja tulisuus vaihtelevat. Chilejä on tuhansia lajikkeita. Tunnetuimpia chilejä ovat jalapeñot ja habanerot.

Chilien tulisuus johtuu kapsaisinoideista, erityisesti kapsaisiini-yhdisteestä. Chili kasvaa 25–30 asteen lämpötilassa, ja se on erittäin herkkä säämuutoksille.

Tutkijoiden mukaan chili ei ole ainoa raaka-aine, jonka maku muuttuu ilmastonmuutoksen seurauksena.

Rankkasateiden pahentuessa esimerkiksi kahvin maku voi muuttua kitkerämmäksi ja kookospähkinät mauttomiksi.

Jaa.
Exit mobile version