lauantai, 5 lokakuun

Poliisilla ei aikaisemmin ollut tietoa ”koputteluyrityksistä”.

Kaakkois-Suomen poliisi on selvittänyt Imatran epäiltyjä tiedusteluyrityksiä.

Yle uutisoi eilen, että tuntemattomat ihmiset ovat yrittäneet päästä itärajalla sijaitsevalla Imatralla käsiksi tärkeisiin laitoksiin tai järjestelmiin ilman lupaa.

Imatran kaupungin riskienhallinta- ja turvallisuuspäällikkö Samuel Venäläinen kertoi, että kyseessä on niin kutsuttu ”koputtelu”, jossa ulkopuolelta kokeillaan, päästäänkö sisälle erilaisiin järjestelmiin, alueille tai tiloihin. Venäläinen kertoi Ylelle, että ”koputtelu” ei ole kohdistunut vesilaitoksiin, vaan esimerkiksi lämmönjakeluun ja kaupungin tietojärjestelmiin. Hänen mukaansa kyse ei kuitenkaan ole ollut rikollisesta toiminnasta.

Apulaispoliisipäällikkö Kari Hyyryläinen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, ettei poliisilla ollut koputteluyrityksistä etukäteen tietoa. Hänen mukaansa poliisi on Ylen artikkelin jälkeen selvittänyt, pitäisikö tapahtumasta aloittaa esitutkinta.

Selvityksessä on Hyyryläisen mukaan tullut ilmi, että ”koputteluja” tai muuta vastaavaa toimintaa ei ole kohdistunut Imatran alueen kriittiseen infrastruktuuriin. Asian tiimoilta ei siis ryhdytä jatkotoimenpiteisiin.

Välillä löytyy looginen syy

Hyyryläinen ei kommentoi, onko muiden Kaakkois-Suomen kaupunkien turvallisuusverkostoista raportoitu koputteluyrityksistä. Poliisin valvontaa on hänen mukaansa korostettu helmikuun 2022 jälkeen.

– Erilaisia normaalista poikkeavia havaintoja poliisilla tulee jonkin verran ja niitä on selvitetty. Osalle tapauksista on löytynyt lopulta looginen selitys ja syy, Hyyryläinen kertoo.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että rajoitetulta alueelta tavattua henkilöä on päästy puhuttamaan, ja tämän antama syy on ollut luonnollinen. Tällöin ei ole kyse siitä, että henkilö olisi ollut liikkeellä väärin aikein.

Imatran Lämmöllä yksi epäilyttävä tapaus

Imatran Lämmön toimitusjohtaja Vesa-Pekka Vainikka sanoo, että talven ja kevään aikana lämmönjakelun ympäristössä ei ole havaittu yhtä poikkeusta lukuun ottamatta epäilyttävää toimintaa. Turvatoimia ja valmiutta on aloitettu tehostamaan jo pari vuotta sitten.

Mainittua poikkeusta Vainikka ei tarkemmin erittele, mutta kertoo sen tapahtuneen lämmityskauden aikana.

Mikäli jotain epäilyttävää tapahtuisi, siitä ilmoitettaisiin Vainikan mukaan poliisille, lämpöhuollon huoltovarmuusorganisaatiolle ja kaupungin turvallisuuspäällikölle.

– Tilanne on aivan normaali. Mutta kuten Suomessa yleensä, niin kyllä täällä sattuu ja tapahtuu. Tilanteen vaatiessa päättelemme yhdessä viranomaisten kanssa, mitä tehdään ja miten toimitaan.

Vesihuoltolaitoksiin on murtauduttu eri puolilla Suomea kesäkuun aikana. Katso alla olevasta videosta, mitä niistä tiedetään:

Jaa.
Exit mobile version