Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kehotti eilen Suomea lopettamaan julkisen talouden velkaantumisen.
Puolustusmenot ja hyvinvointialueet ovat kaksi isoa kysymysmerkkiä Suomen julkisessa taloudessa, sanoo valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.).
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF patisti eilen Suomea lisäämään julkisen talouden sopetutuksia vuodesta 2026 eteenpäin, jotta julkinen velka saataisiin laskusuuntaan. Suomi sai kiitosta jo tehdyistä talouden vakauttamistoimista, mutta ne eivät vielä järjestön mukaan riitä.
Purra nostaa hyvinvointialueet yhdeksi esimerkiksi mahdollisista sopeutuskohteista.
Toisaalta, Suomen puolustusmenoissa on Purran mukaan voimakasta kasvutarvetta, mutta hän ei osaa sanoa, miten tällaisiin tarpeisiin Suomen taloudessa vastataan.
– Me tarkastelemme keväällä kehysriihen yhteydessä ja myöhemmin sitä, miltä taloudessa sillä hetkellä näyttää: olemmeko pääsemässä velkasuhteen vakauttamisen tavoitteeseen jo päätetyillä toimilla vai tarvitaanko niitä lisää, Purra sanoo.
Purra sanoi, että Yhdysvaltojen vaalien jälkeen kaikille on toivottavasti selvää, että Euroopan pitää huolehtia omasta puolustuksestaan. Hän kommentoi asiaa toimittajille perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä Helsingissä.
Perussuomalaisten kannatus jatkaa luisuaan alaspäin
Purra näkee yhteyden hallituksen sopeutustoimien ja perussuomalaisten laskeneen kannatuksen välillä. Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa perussuomalaisten kannatus jatkoi laskuaan.
– Prosenttiyksikön pudotus on tietenkin kurja uutinen aamulla, mutta hallituksessa pitää katsoa laajempaa ja pidempää kuvaa eikä yksittäisiä gallupeja, Purra sanoo.
– On selvää, että hallitus, joka tekee tällaista sopeuttamista ja joutuu tekemään myös niitä vaikeita päätöksiä, sillä ei lyhyellä aikavälillä suurta suosiota saa.
Perussuomalaisten kannatus eduskuntavaaleissa 2023 oli 20,1 prosenttia, kun eilisessä kannatusmittauksessa se oli 15,7 prosenttia.