sunnuntai, 19 toukokuun

Inarissa matkailukausi päättyy ja sesonkityöläiset lähtevät, mutta se ei tuo helpotusta asuntopulaan.

Luonto-ohjaajaksi keväällä valmistuva inarilainen opiskelija Tanja Salmi joutui etsimään koulun asuntolan jälkeen uutta kotia kuukausien ajan.

Salmi lähetti lukuisia hakemuksia muun muassa Inarin kuntaan ja muille asunnonvälittäjälle, mutta ei saanut minkäänlaista vastausta.

Hän etsi asuntoa jopa hiihtämällä järvellä ja jututtamalla mökkiläisiä.

– Kyllä se vähän näin on, että ihmisiä täytyy vaan tuntea ja avata suunsa, Salmi kertoo kokemuksistaan.

Hänelle olisi siinä vaiheessa kelvannut sähkötön erämökkikin.

Lopulta kolmen kuukauden salapoliisityön jälkeen kohtalo puuttui peliin.

Salmi oli kissavahtina kaverinsa luona, kun kuuli vuokralle tulevasta syrjäisestä mökistä. Naapurissa koiraa ulkoiluttanut mies kertoi tuttavan aikovan laittaa mökkinsä vuokralle Inarin lähistöllä, keskellä ei mitään. Tanja innostui ja otti yhteyttä, kävi katsomassa paikkaa ja ihastui.

Uusi koti on pieni mökki tunturimaisemissa, virtaavan veden äärellä 20 kilometrin päässä Inarin kirkonkylästä. Mökissä on sähköt, juokseva vesi ja muut mukavuudet. Saunarakennus pihassa täydentää idyllin. Muutto on muutaman viikon päästä.

Asuntojonon pituus on vakio

Sen sijaan lukuisilla muilla inarilaisilla tai inarilaisiksi haluavilla asunnon etsintä jatkuu yhä. Esimerkiksi virallisilla asuntomarkkinoilla on jatkuvasti parinsadan hakijan jonot.

Inarin Kiinteistöt oy:n toimitusjohtaja Sampo Kirjarinta kertoo, etteivät jonot lyhene edes sesongin päättyessä. Jonon pituus on lähes vakio, samoin vaihtuvuus sesongin päättyessä.

Kunta omistaa tällä hetkellä jo noin 550 vuokra-asuntoa, joiden joukosta on tarkoitus myydä viitisenkymmentä isoa, peruskuntoista asuntoa. Myyntivaroilla korjataan vanhaa ja kerätään pääomaa uuden rakentamiseksi tulevaisuudessa.

Kunnan tekninen johtaja Reetta-Mari Tammela kertoo, että usein asunnot menevät kaupaksi ennen kuin ne ovat edes virallisesti myynnissä.

Suurin haaste Tammelan mukaan on yksittäisten rakentajien osalta tällä hetkellä pankkien lainaehdot ja korot. Sama haaste koskee myös vuokrapuolta.

– Uusien rakennusten rakennuskustannukset, takaisinmaksuaika ja vuokranantajan tuotto työlleen ja palvelulleen näkyvät vuokrahinnassa, eivätkä vastaa vuokralaisten oletuksia ja odotuksia alueen vuokratasosta, kertoo Tammela

Tälläkin hetkellä Inarissa on myös myymättömiä uusia kohteita, joiden hinta on ylittänyt ostajien maksuhalun.

Yritykset perikuntien perässä

Matkailuyritykset ovat itse alkaneet ostaa asuntoja henkilökunnalleen. Pienet omakotitalot viedään käsistä, perikunnilta tiedustellaan tyhjillään olevia kiinteistöjä ja rakennetaan myös uutta.

Matkailuyrittäjä Markku Inkilän yrityksellä on toimintaa Saariselällä, Levillä ja Pyhätunturilla. Kaikissa kohteissa on pulaa asunnoista.

Inkilä onkin haalinut omistukseensa ja käyttöönsä erilaisia majoituskiinteistöjä, esimerkiksi pari rivitaloa Saariselältä.

– Asuntopulahan on ikuisuuskysymys, hän toteaa.

Viime kaudella Inkilän yritys työllisti parisataa työntekijää, jotka majoitettiin vanhoihin omakotitaloihin, entisiin hostelleihin, kelomajoihin ja jopa siirrettäviin mökkeihin ja asuntovaunuihin.

Inkilän mukaan tilanne on hallinnassa, mutta aikaa, vaivaa ja rahaa on tarvittu.

– Työntekijät ovat olleet tyytyväisiä asuntoratkaisuihin. He ovat tulleet töihin alueelle ja ymmärtävät vaikeudet, sanoo Inkilä.

Ongelmista huolimatta valtaosa sesonkityöntekijöistä aikoo hänen mukaansa palata ensi kaudella takaisin.

Kunta ei lupaa lisää vuokra-asuntoja

Tällä hetkellä kunnalla on kaavoitettuna asumisen tontteja Inarissa ja Ivalossa useammaksi vuodeksi. Kunnalla ei ole Inarin kunnan teknisen johtajan Reetta-Mari Tammelan mukaan mahdollisuutta ottaa enää nykyistä suurempaa roolia.

Tammelan mukaan kunnassa on tyhjillään perikuntien omistamia vanhempia asuntoja, joita toivotaan saatavan vuokralle. Lisäksi osa uusista asunnoista on muussa kuin asuinkäytössä, kuten lyhytvuokrauksessa.

Markku Inkilä näkee myös olemassa olevan rakennuskannan hyödyntämisen olevan osa ratkaisua asuntopulaan. Hän kannustaa perikuntia ja tyhjän kämpän pitäjiä vuokramarkkinoille.

– Ei sitä kannata pelätä. Hyvä takuuvuokra ja vuokrasopimus, jossa vastuut on merkattu siltä varalta, että vuokralainen hajottaa jotain. Kyllä se siitä.

Jaa.
Exit mobile version