maanantai, 8 heinäkuun

Kalliomaalaus esittää villisikaa ja ihmishahmoja.

Indonesian Sulawesi-saarelta on löytynyt tähän mennessä tiedetyistä vanhin kalliomaalaus.

Tutkijat arvioivat Leang Karampuangin kalkkikiviluolasta löytyneen kalliomaalauksen olevan vähintään 51 200 vuotta vanha. Tätä aiemmin samalta alueelta löydetty kalliomaalaus on noin 6 000 vuotta nuorempi.

Kalkkikiviluolan katossa olevat taideteokset kuvaavat kolmea ihmisen kaltaista hahmoa ja villisikaa. Villisika on noin metrin mittainen.

Australialaiset ja indonesialaiset tutkijat kertovat Nature-lehdessä käyttäneensä maalauksen iän määrittämisessä uutta laserin käyttöön pohjautuvaa menetelmää. Maalaus on tehty jauhetusta väriaineesta.

Griffithin yliopiston tutkijoiden mukaan uusi löydös vahvistaa käsitystä siitä, että ihmisellä on ollut kyky kertoa tarinoita ja ajatella abstraktisti jo kymmeniätuhansia vuosia sitten.

Arkeologi Adam Brumm sanoo, että kuvasta on pääteltävissä hahmojen asettelun perusteella, että tarkoitus on ollut kuvata ihmisten ja villisian vuorovaikutusta ja toiminnan tunnetta. Kuvassa yksi ihmishahmo kurkottaa sian päätä kohti ja yksi on sijoitettu ylösalaisin sian yläpuolelle.

Sulawesin saarelta on löytynyt aiemmin toinen kalliomaalaus, joka esittää ihmishahmoja metsästämässä sikoja ja kääpiöpuhvelia.

Ihmisistä, jotka loivat Sulawesin luolamaalaukset, tiedetään vähän. Ensimmäisten Homo sapiens -lajiin kuuluneiden ihmisten arvellaan saapuneen Australiaan Afrikasta noin 65 000 sitten.

Euroopasta vanhin löydetty kalliomaalaus on Espanjassa El Castillossa, sen iäksi arvioidaan noin 41 000 vuotta.

Astuvansalmen kalliomaalaukset muodostavat Pohjoismaiden suurimman kokonaisuuden

Suomessa vanhimmat kalliomaalaukset ovat noin 6 000 vuoden takaa ja kertovat metsästäjä-keräilijöiden asettumisesta Saimaan Yöveden rannoille.

Maalauksia on tehty muinaisiin saariin tai vesistöjen risteyskohtiin. Maalaukset kuvaavat usein ihmisiä, hirviä, peuroja, tassuja, veneitä tai sarvia. Useimmat kalliomaalaukset on Suomessa löydetty 1960–70-luvuilla ja 1990-luvulla.

Kuvien arvellaan kertovan ihmisten elämästä, luontosuhteesta ja maailmankatsomuksesta.

Mikkelin Ristiinassa sijaitsevat Astuvansalmen kalliomaalaukset muodostavat Pohjoismaiden suurimman kalliomaalausten kokonaisuuden. Maalaukset hyväksyttiin ensimmäisenä suomalaisena kohteena osaksi laajaa, eri puolilla Eurooppaa kalliotaidetta esittelevää kulttuurireittiä viitisen vuotta sitten.

Jaa.
Exit mobile version