Puolet rakennusalalla työskentelevistä naisista kertoo kokeneensa seksuaalista häirintää työpaikalla. Isoilla rakennusliikkeillä on selvät ohjeet häirinnän kitkemiseen.
Rakennusinsinööri Jonna Järvinen jätti rakennusalan saatuaan lopullisesti tarpeekseen seksuaalisesta häirinnästä ja syrjinnästä. Yle uutiset julkaisi Järvisen haastattelun sunnuntaiaamuna. Rakennusyhtiö SRV:n henkilöstöjohtaja Kristiina Sotka luki jutun ja kommentoi sitä hämmästyneenä:
– Hirveän surullista ja kurjaa, että vielä nykyaikana on tällaisia kokemuksia rakennusalalta. En yhtään epäile, etteikö se ole totta, Sotka kertoo.
Rakennusyhtiö YIT:n kaupunkikehityksestä ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Juha Kostiainen kertoo, että yhtiön linjan mukaisesti kenenkään ei tarvitse sietää häirintää tai epäasiallista kohtelua työpaikallaan.
Järvinen ei ole yksin kokemustensa kanssa. Rakentaja-lehden kyselyyn vastanneista 44 prosenttia kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää työpaikalla jossain kohtaa työuraansa. Kyselyyn vastasi 464 rakennusalan naista. Rakennusalan työntekijöistä naisia on noin joka kymmenes.
– Surullista, että moni ihminen kokee tilanteen yhä niin, että rakennusalalla on vielä seksuaalista häirintää, kun itse kuvittelen, että olisimme päässeet tuosta jo paljolti ohi, Sotka sanoo.
Kuinka vakavana ongelmana pidätte seksuaalista häirintää rakennusalalla?
– SRV:ssä suhtaudutaan vakavasti tällaiseen. Meillä on nollatoleranssi kaikenlaiseen häirintään ja SRV:llä tehdään paljon töitä sen eteen, että työpaikka olisi mahdollisimman tasa-arvoinen, Sotka kertoo.
Kostiaisen mukaan YIT:llä on nollatoleranssi häirintää ja työvoiman syrjintää kohtaan.
– Konsernin eettinen ohjeistus yhtenäistettiin vuonna 2010 ja otimme samana vuonna käyttöön ilmoituskanavan. Asia on meille tärkeä ja olemme tämän vuoden alussa palkanneet yhtiöön sosiaalisen vastuullisuuden päällikön, Kostiainen kertoo.
Sotkan mukaan SRV:llä on eettinen kanava, jossa käsitellään luottamuksellisesti kaikki epäasiallista käyttäytymistä tai seksuaalista häirintää koskevat ilmoitukset. Sotkan mukaan niitä tulee hänenkin käsiteltäväkseen.
– Ilmoitukset liittyvät yleensä epäasialliseen käytökseen, miten puhutamme toisiamme ja tämän tyyppisiä asioita. Niitä tulee muutama vuodessaan.
Miten olette puuttuneet häirintään?
– Ilmoitusta lähdetään selvittämään heti, järjestetään kuulemiset puolin ja toisin. Jos on tapahtunut jotain, seuraus voi olla puhuttelu tai kirjallinen varoitus. Todella vakava tilanne voi johtaa jopa työsopimuksen purkamiseen. Niitä ei ole nyt ollut, mutta puhutteluja on ollut minullakin tämän vuoden aikana. Tyypillisesti on ollut väärää kielenkäyttöä ja sitä on pyydetty anteeksi ja parannettu tapoja, Sotka kertoo.
YIT:n Kostiaisen mukaan esihenkilön on selvitettävä tilannetta ensisijaisesti asianosaisten kanssa keskustelemalla tai tarvittaessa osapuolet ja esihenkilö voivat pyytää apua ja tukea esimerkiksi luottamushenkilöltä tai työterveyshuollosta.
– Häirinnästä epäiltyä ei saa tuomita ennakolta. Häirintäväitteet on selvitettävä ja häirinnästä epäillyllä on aina oikeus tulla kuulluksi.
Kostiaisen mukaan asiasta pyritään sopimaan yhdessä asianosaisten ja työnantajan kanssa kirjallisesti.
– Mikäli sopimukseen ei päästä, työnantaja päättää yksipuolisesti toimista häirinnän ja epäasiallisen kohtelun lopettamiseksi sekä myös mahdollisista kurinpitotoimista.
Kostiaisen mukaan YIT:llä on selkeä ohje häirintään. Toimintaohjeen tavoitteena on auttaa esihenkilöitä ja työntekijöitä tunnistamaan häirintä ja epäasiallinen kohtelu sekä ottamaan asia puheeksi epäasiallisen kohtelun lopettamiseksi.
– Mikäli työntekijä on kokenut syrjintää, häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, häntä ohjeistetaan kertomaan asiasta esihenkilölle. Ilmoituksen voi myös tehdä luottamuksellisesti YIT:n eettisen ilmoituskanavan kautta.
Onko rakennustyömailla vielä perinteistä ”pojat on poikia mentaliteettia”?
– Jos on, niin haluamme kitkeä kaiken semmoisen pois. Että on aidosti työpaikka, missä kaikki viihtyvät ja meille on tosi tärkeätä, että saisimme houkuteltua naisia lisää tälle toimialalle.
– Ilmeisesti häirintää on vielä, kun tapauksia tulee esille. Siksi työtä on jatkettava ja periksi ei pidä antaa, Sotka päättää.