perjantai, 20 syyskuun

Instagram aikoo tiukentaa alle 16-vuotiaiden käyttäjiensä yksityisyysasetuksia. Palvelun omistava Meta on saanut kovaa kritiikkiä palveluiden vaikutuksista nuorten hyvinvointiin.

Sosiaalisen median palvelu Instagram on ilmoittanut, että se tiukentaa alaikäisten käyttäjiensä tilien yksityisyyttä ja turvallisuutta koskevia asetuksia. Teknologiayhtiö Metan omistama palvelu esitteli tiistaina blogikirjoituksessa liudan muutoksia, joilla Instagram pyrkii tekemään palvelustaan turvallisemman lapsille.

Teinitiliksi (teen account) nimetty uudistus tekee kaikista alle 16-vuotiaiden käyttäjien tileistä oletusarvoisesti yksityisiä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei näiden tilien julkaisemat sisällöt näy muille kuin käyttäjän hyväksymille seuraajille.

Jo aiemmin alaikäisten luomat uudet tilit ovat olleet oletusarvoisesti yksityisiä. Nyt ilmoitettu uudistus koskee myös vanhoja tilejä.

Jos alle 16-vuotias käyttäjä haluaa uudistuksen jälkeen muuttaa Instagram-tilinsä julkiseksi tai muuttaa muita tilin asetuksia, hänen pitää saada tähän lupa huoltajaltaan.

Tämän lisäksi Instagram alkaa rajoittaa alaikäisille näytettäviä sisältöjä. Palvelu myös näyttää ilmoituksen, kun lapsi on viettänyt yli tunnin sovelluksessa.

Metan tuotejohtaja Naomi Gleit kertoo Platformer-julkaisussa, että vanhempien pääsääntöisenä huolena on, että kuka voi sovelluksen kautta ottaa yhteyttä lapseen, minkälaista sisältöä lapset sovelluksessa näkevät ja kuinka paljon aikaa he siellä viettävät.

Gleitin mukaan teinitili-uudistuksella yhtiö vastaan näihin huoliin.

Uudistus voimaan globaalisti ensi vuonna

Metan ilmoittama muutos vaikuttaa yli 100 miljoonaan alaikäiseen Instagramin käyttäjään. Metan päätöksen arvioidaan luovan painetta myös muille alustoille toimia alaikäisten käyttäjien suojelemiseksi.

Tiukennukset tulevat voimaan ensimmäiseksi isoilla englanninkielisillä markkinoilla eli Yhdysvalloissa, Kanadassa, Isossa-Britanniassa ja Australiassa. Tämä tapahtuu seuraavan kahden kuukauden aikana.

Loput maailmasta seuraa perässä ensi vuoden alusta lähtien.

Täysin vedenpitävästä ratkaisusta ei ole kyse. Teinit yrittävät ja varmasti onnistuvat kiertää nämäkin rajoitteet. Metalla ei ole esimerkiksi mahdollisuuksia varmistaa, että huoltajaksi merkitty tili todella kuuluu lapsen huoltajalle. Myös iän varmistaminen on edelleen hankalaa ja epäluotettavaa.

Uudistuksen myötä huoltajilla on kuitenkin uusia työkalua lasten some-toiminnan seuraamiseen. Huoltajille tulee esimerkiksi mahdollisuus nähdä, kenen kanssa lapsi viestittelee. Viestien sisältö pysyy kuitenkin yksityisenä.

Meta haastettu oikeuteen

Instagramin omistava Meta on haastettu useaan otteeseen oikeuteen haitallisten sisältöjen suosittelemisesta nuorille.

Viime vuoden loppupuolella yli 40 osavaltiota haastoi Metan oikeuteen Yhdysvalloissa Instagramin haitallisista vaikutuksista lasten terveyteen. Kanne perustuu kaksivuotiseen tutkimukseen, joka sai alkunsa Francis Haugenin tietovuodosta.

Tämän lisäksi useissa Yhdysvaltain osavaltioissa ja monissa maissa on laadittu lakiesityksiä, joilla yritetään rajoittaa sosiaalisen median toimintaa.

  • Katso: Pitäisikö digijättejä suitsia enemmän?
Jaa.
Exit mobile version