keskiviikko, 23 lokakuun

Intian mukaan maat aloittavat yhteiset partiot kiistellyllä raja-alueella, missä kymmeniä sotilaita sai surmansa vuoden 2020 yhteenotoissa.

Kiina kertoi tiistaina päässeensä alustavaan sopuun Intian kanssa maiden välejä vuosia hiertäneessä rajakiistassa. Kiinan ulkoministeriön edustajan Lin Jianin mukaan diplomaattisten ja sotilaallisten kanavien välityksellä pidetyt yhteydet ovat poikineet päätösehdotuksen.

– Seuraavassa vaiheessa työskentelemme yhdessä Intian kanssa, jotta ehdotus saadaan kunnolla pantua toimeen, Lin sanoi.

Myös Intia vahvistaa sopimuksen.

Intian ulkoministerin Subrahmanyam Jaishankarin mukaan maat ovat sopineet yhteisistä partioista kiistellyllä raja-alueella.

Taustalla 70 vuotta vanha rajakiista

Kiina ja Intia ovat 1950-luvulta saakka kiistelleet Tiibetin ylängön tuntumassa sijaitsevista alueista, eivätkä ne ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, missä raja kulkee.

Vuoristossa sijaitsevat raja on monin paikoin merkitsemättä maastoon.

Osapuolet ovat pitkään syyttäneet toisiaan siitä, että ne yrittävät vallata raja-alueen lähellä sijaitsevia maa-alueita itselleen.

Vuonna 2020 ainakin 20 intialaissotilasta ja useita kiinalaissotilaita sai surmansa yhteenotossa rajalla Ladakhin alueella.

Sen jälkeen osapuolet sopivat vetävänsä pois tuhansittain joukkoja kiistellyn raja-alueen (LAC) läheisyydestä ja lopettavansa partioinnin alueella.

Lin ei ottanut kantaa siihen, voisivatko Kiinan presidentti Xi Jinping ja Intian pääministeri Narendra Modi sovun myötä tavata jo BRICS-kokouksen yhteydessä Venäjällä tällä viikolla.

Lin ei myöskään tarkentanut, koskeeko sopu koko 3500 kilometrin pituista rajaa, vai pelkästään alueita, joilla Kiina ja Intia ovat käyneet taisteluita.

Jaa.
Exit mobile version