keskiviikko, 9 lokakuun

Intia tuottaa kaksi kolmasosaa sähköstään hiilellä, mutta hiiliriippuvuuden käänne häämöttää jo.

Intian hiilivoimalla aikaansaadun sähkön tuotanto jäi elo- ja syyskuussa pienemmäksi kuin vuotta aikaisemmin. Kyseessä on merkittävä käänne, sillä Intiassa hiilisähkön jokakuukausittainen kasvu oli jatkunut yhtämittaisena jo 47 kuukautta, eli lähes neljä vuotta.

Intia on maailman talousmahdeista nopeimmin kasvava, ja se on tuottanut tarvitsemastaan sähköstä 67,2 prosenttia hiilellä. Intia on siis kolmanneksi suurin ilmastopäästöjen aiheuttaja.

Elokuussa hiilisähkön tuotanto kuitenkin laski 4,9 prosenttia ja syyskuussa 5,8 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaaviin lukuihin, kertoo valtiollinen sähköverkkoyhtiö Grid-India.

Sähkön kysynnän laskuun oli kaksi pääsyytä. Ensimmäinen oli poikkeuksellisen runsassateinen monsuunikausi, joka vähensi ilmastoinnin tarvetta ja lisäsi vesivoiman tuotantoa yli viidenneksellä viime vuoteen verrattuna.

Intiassa on myös rakennettu paljon muuta sähköntuotantokapasiteettia. Aurinkoenergian tuotanto kasvoi syyskuussa 26,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Uusiutuvien energianlähteiden osuus sähköntuotannosta on Intiassa tällä vuosineljänneksellä 13,9 prosenttia.

Myös ydinvoiman tuotanto on kasvanut.

Lähde: Reuters

Jaa.
Exit mobile version