Savon ammattiopisto Sakky ja paikallinen biolääketehdas Finvector kouluttavat työntekijöitä kolmessa kuukaudessa suoraan ammattiin.
Irakista Suomeen kolme vuotta tulleella Hasan Iqabilla oli farmasian alan kokemusta jo kotimaastaan. Suomessa työllistyminen omalle alalle oli kuitenkin ollut lupakäytäntöjen ja kielitaidon takia haasteellista.
Nyt tarjotun uuden erikoiskoulutuksen opetuskieli oli englanti, samoin on työkielen suhteen uudessa työpaikassa Finvectorilla.
Tilastokeskuksen mukaan erityisesti Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta Suomeen tulleiden työllisyysaste oli viime vuonna matalin. Näihin maihin kuuluu myös Hasan Iqabin kotimaa Irak.
– Koulutukseen mukaan pääseminen oli onnenpotku. Tuntuu, että pääsen tekemään hyödyllistä työtä tieteen etulinjassa, kertoo Ibaqi tuntemuksistaan.
Savon ammattiopisto Sakkyn ja lääketehdas Finvectorin yhteistyö on suunniteltu yhdeksi ratkaisuksi lääkealan työvoimapulaan. Erikseen räätälöity rekrykoulutus aloitetaan oppilaitoksessa ja saatetaan päätökseen lääkefirmassa.
Tälle syksylle valmistui jo kolmas kurssi alanvaihtajia, jotka kolmen kuukauden erikoiskoulutuksen jälkeen siirtyvät Finvectorin palvelukseen. Hakijoita kursseille on vuoden mittaan ollut yli 600 ympäri Suomea. Jokaiselta kurssilta on lääkeyhtiön pariin valmistunut kymmenisen työntekijää.
Toimenkuva valmistuneilla on tuotannon parissa. Tuotteena on geeniterapiapohjainen syöpälääke.
Kuopiolainen Mirelle Heiskanen oli yksi työpaikkaan valmistuneista tänä syksynä. Aiempi työkokemus hänellä oli varhaiskasvatuksen, asiakaspalvelun ja ravintola-alan puolelta. Ala oli siis täysin uusi.
Koulutus- ja kehittämispäällikkö Jenni Mäklin on tyytyväinen opetuksen kehittymiseen. Nyt järjestetty koulutus oli tahdiltaan ripein. Uusia rekrykoulutuksia ei tällä hetkellä ole enää suunnitteilla, vaan Finvector on saanut tuotannon työvoimatarpeen paikattua.