lauantai, 26 lokakuun

Iskuilla voi olla vaikutusta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Lähi-idässä on jo kolmen viikon ajan odotettu, milloin ja millaisen kostoiskun Israel tekee Iraniin. Lokakuun alussa Iran ampui Israeliin 200 ballistista ohjusta.

Vaikka ohjusten tuhot Israelissa jäivät mitättömiksi, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on luvannut maansa kostavan Iranin tekemän hyökkäyksen.

Israelin vastaus saatiin perjantain ja lauantain välisenä yönä, kun se aloitti ilmaiskut Iraniin.

Israelin vastaiskua on sekoittanut viime lauantaina paljastunut tietovuoto. Iran-mielisellä Telegram-kanavalla julkaistiin kaksi dokumenttia, joiden kerrotaan sisältäneen Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin tietoja Israelin valmistautumisesta Iraniin kohdistuvaan hyökkäykseen.

Tätä iskusuunnitelmasta paljastui

Paljastuneet dokumentit kertovat satelliittikuviin perustuen, että Israelin ilmavoimat valmisteli käyttökuntoon 16:ta Golden Horizon -ohjusta ja 40:tä Rocks -ohjusta.

Ohjusten kantomatka on tuhansia kilometrejä F-15-hävittäjästä laukaistuina, eli ne yltävät Israelista Iraniin. Niiden vahvistettujen taistelukärkien uskotaan kykenevän tuhoamaan maahan kaivetun betonibunkkerin.

Rocks-ohjuksia käytettiin mahdollisesti jo huhtikuussa, kun Israel viimeksi teki rajoitetun iskun Iraniin.

The Times: Vuoto lykkäsi iskua

Israel on vuodon takia joutunut muuttamaan suunnitelmiaan, kertoi brittiläinen The Times -lehti kertoi eilen.

Lehden mukaan Israelin ilmavoimien on harjoiteltava muuttunut suunnitelma uudestaan ennen kuin sitä voitaisiin lähteä toteuttamaan.

Israelin asevoimissa pelättiin, että vuodon myötä iranilaiset voisivat päätellä Israelin iskuissaan käyttämiä toimintatapoja ja varautua niihin.

Juusola: potentiaaliset kohteet

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola arvioi perjantaina, mitä Israel voisi ottaa Iranissa maaleikseen.

Vaihtoehtoja voivat olla Iranin asevoimien tukikohdat, ydinlaitokset ja teollisuuskeskukset, joista ehkä tärkeimpiä olisivat öljynjalostamot ja muu öljyntuotannon infrastruktuuri. Myös Iranin poliittinen johto voi mahdollisesti olla kohteena, Juusola uumoilee.

Yhdysvalloissa Israelin kostoisku on ainakin vallassa oleville ja vaaleihin valmistautuville demokraateille hankala asia. Yhdysvalloissa asuva, Lähi-idästä kotoisin oleva väestö on perinteisesti kannattanut demokraatteja.

Yhdysvallat tukee Israelin johtoa ja ja antaa maalle aseapua. Voimakas isku Iraniin voisi kääntää osan äänestäjistä demokraatteja vastaan. Tiukassa vaalitilanteessa se voisi olla kohtalokasta demokraattien ehdokkaalle Kamala Harrisille.

Tästä syystä Yhdysvalloissa arvellaan, että demokraattijohto vähintäänkin pyrkii painostamaan Israelia, että se toteuttaisi iskunsa vasta vaalien jälkeen, Juusola kertoo. Hän pitää myös mahdollisena, että vuodon takana on demokraatteja kannattavia tahoja, jotka halusivat myöhästyttää Israelin iskua.

– Sen tyyppisiä tahoja, jotka pelkäävät, että Israelin toimet pahentavat alueellista tilannetta […] ja ehkä ajattelevat myös, että ne potentiaalisesti vaikeuttavat demokraattien vaalikampanjaa.

Iranin vastaus lienee varma

Iranin johto joutuu jo sisäpoliittisista syistä vastaamaan Israelin iskuihin. Konflikti uhkaa siis jälleen laajeta.

The New York Times -lehti kertoi Iranin vallankumouskaartin suunnittelevan jopa tuhannen ballistisen ohjuksen iskua Israeliin vastatoimena. Vastaisku olisi siis viisinkertainen huhtikuun hyökkäykseen verrattuna.

– Tämä on juuri se vaaratilanne. Onko se realistista vai ei, niin sitä joka tapauksessa Yhdysvalloissa pelätään.

Iran voisi valita ohjuksilleen muitakin kohteita kuin Israelin. Juusolan mukaan niitä voisivat olla Yhdysvaltain tai sen tukijoiden tukikohdat Lähi-idässä, tai tukijamaiden öljyntuotantolaitokset Persianlahdella, joihin se iski vuonna 2019.

Iskut Yhdysvaltain joukkoja vastaan olisivat vaikea asia vaalikampanjaa käyvälle demokraattipuolueelle. Puolue ei myöskään halua öljyn hintaan suurta piikkiä juuri vaalien alla.

Vähiten tuhoisa olisi vaihtoehto, että Israelin isku olisi niin heikko, ettei Iranin olisi pakko vastata siihen samalla mitalla. Tämä tilannehan nähtiin huhtikuussa, jolloin Iran ampui paljon ohjuksia Israeliin, mutta teki samalla helpoksi niiden torjumisen tiedottamalla hyökkäyksestä etukäteen.

Muokattu 26.10.2024 kello 4.14: Juttua päivitetty otsikon, ingressin ja leipätekstin osalta Israelin aloitettua ilmaiskut Iraniin.

Jaa.
Exit mobile version