maanantai, 1 heinäkuun

Iranissa järjestetään tänään presidentinvaalit. Vaaleja aikaistettiin, koska presidentti Ebrahim Raisi kuoli helikopteriturmassa toukokuussa.

Ennakkosuosikkina pidetään pääkaupunki Teheranin entistä pormestaria Mohammad Baqer Qalibafia, jolla on tiiviit suhteet vaikutusvaltaiseen Iranin vallankumouskaartiin. Vaaleissa oli kuusi ehdokasta, mutta äskettäin kaksi äärikonservatiivista ehdokasta vetäytyi kilvasta.

Ehdolla on myös uudistusmielinen Massoud Pezeshkian. Hän on muun muassa vaatinut Irania parantamaan suhteitaan Yhdysvaltoihin, jotta maan taloutta rampauttavat pakotteet voitaisiin poistaa.

AFP:n haastattelemat iranilaiset vaikuttivat olevan erimielisiä siitä, vaikuttaako perjantain vaaleissa äänestäminen loppujen lopuksi mihinkään.

– Ei tule kysymykseenkään, että äänestäisin, kertoi insinöörinä työskentelevä, vain etunimellään esiintynyt Neda Pohjois-Teheranissa.

Sen sijaan 60-vuotias kotiäiti Jaleh kertoi kannattavansa ”kansan riveistä” tulevaa reformistia Pezeshkiania. Jalehin mukaan tämän olisi mahdollista puuttua köyhyyteen ja työttömyyteen.

Iranin talous on kärsinyt viime aikoina korkeasta inflaatiosta ja työttömyydestä. Maan ulkopolitiikka on ollut jännitteistä muun muassa Gazan sodan ja Iranin ydinohjelman takia.

Lähde: AFP

Jaa.
Exit mobile version