maanantai, 1 heinäkuun

Lahteen kerääntyy viikonloppuna pari tuhatta urheilukärpäsen puremaa ihmistä kilvoittelemaan toisiaan ja itseään vastaan Ironman-kilpailussa.

Triathlonin puolikkailla matkoilla kroppa laitetaan monipuoliseen rääkkiin. Juoksun, uinnin ja pyöräilyn tuomaan rasitukseen laittaa lisäkerrointa säiden haltija.

Helle lisää urheiluun ja kuntoiluun rasitusta huomattavasti. Kuudetta kertaa järjestettävässä Lahden Ironman-kisassa kuuman sään hyydyttämät osallistujat ovat tuttu ilmiö. Ja se ei ole leikin asia.

– Jos sattuu nestehuollossa ja tankkauksessa ongelmia, on meillä ollut pahimmillaan tapauksia, että on tullut sairaalareissu. Elektrolyyttitasapainon häiriöt ovat yleisiä, jopa todennäköisiä, jos on oikein kuuma, kertoo muun muassa ensiavusta vastaava tapahtumapäällikkö Juuso Kutvonen.

Kutvosen mukaan ei ole lainkaan tavatonta, että osallistuja suoriutuu itse reitistä ja suorituksesta kunnialla, mutta maaliin päästyään romahtaa täysin. Voimat voivat lähteä kuumuudessa niin totaalisesti, että osallistuja ei muista suoritustaan.

Säännöt tuovat turvan

Osallistujien tueksi esimerkiksi pyöräily- ja juoksuosuuksilla on huoltopisteitä, joissa on tarjolla vettä, urheilujuomia, energiapatukoita ja suolaa lihaskramppien varalle. Tapahtumapäällikkö Kutvonen sanoo, että krampit ovatkin usein ensimmäinen oire siitä, että kuumuus alkaa rasittaa kehoa liikaa.

Lääkintähenkilöstö seuraa reitin varrella osallistujien kuntoa tarkkaan. Sääntöjen mukaan osallistuja voidaan määrätä lopettamaan suorituksensa, jos hänen vointinsa on vaaraksi hänelle itselleen tai muille.

Pyöräily- ja juoksureittien varrella olevissa huoltopisteissä on kiinteästi paikalla lääkintähenkilökuntaa. Heidän lisäkseen reitillä liikkuu ensihoitopartioita, joilta osallistuja saa tarvitessaan avun muutamissa minuuteissa.

– Energiaa ja nestettä pitäisi nauttia tasaisesti. Juoda tulisi jo ennen kuin tulee jano, Kutvonen neuvoo.

Vesi pahin voitehista?

Lahtelainen ammattivalmentaja Antti Hagqvist on toiminut usean suomalaisen menestysurheilijan taustalla. Hänellä on vankka kokemus myös siitä, miten kuumissa oloissa pystyy urheilemaan tai kuntoilemaan.

Hagqvist sanoo, että kenties tärkein keino on totuttaa elimistö kuumuuteen. Hän sanoo, että tänäkin kesänä on onneksi jo ollut paahtavia säitä, jolloin keholla on ollut aikaa tottua kuumuuteen.

Suorituksen aikana tärkeintä on huolehtia juomisesta ja energiansaannista. Hagqvist muistuttaa, että tavallinen vesijohtovesi voi olla jopa vaarallista. Juomassa tulee olla hiilihydraatteja ja suoloja, jotta se imeytyy elimistöön paremmin. Pelkkä vesi poistaa elintärkeitä aineita elimistöstä hien ja virtsan mukana.

– Liiallinen veden juominen voi aiheuttaa turvotusta, ja se voi olla vaarallista, hän sanoo.

Juoman pitää maistua

Niin urheilijoiden kuin kuntoliikunnan harrastajien onneksi kaupoissa on nykyään runsas valikoima erilaisia urheilujuomia. Laaja kattaus voi aiheuttaa valinnanvaikeutta.

Hagqvist lohduttaa, että valinnan voi tehdä omien mieltymyksiensä mukaan, eikä pullon etiketissä olevaa tuoteselostetta lukiessa tarvitse olla molekyylibiologian asiantuntija.

– Kaupan hyllyllä kannattaa käyttää tervettä järkeä. Suorituksen aikana juomassa tulee olla hiilihydraatteja ja suolaa, ne siis pitää olla. Juoman pitää myös sopia omalle vatsalle, ja olla maultaan sellainen että sitä pystyy juomaan. Jos juominen on kärvistelyä, voi juominen helposti jäädä liian vähälle, Antti Hagqvist sanoo.

Hagqvist muistuttaa, että monissa kivennäisvesissä kivennäisainepitoisuudet ovat niin alhaisia, että niiden juomisesta voi olla jopa haittaa.

Hän sanoo myös, että nesteen runsas tankkaaminen ennen suoritusta on turhaa, ja jopa haitallista, sillä se aiheuttaa vain tarpeen virtsata. Virtsan mukana elimistöstä poistuu tärkeitä aineita.

Ylpeys käy kohtalokkaaksi

Lahden Ironman-kilpailun ensiavusta vastaava tapahtumapäällikkö Juuso Kutvonen muistuttaa, että keskeyttämistä ei pidä hävetä. Kutvonen sanoo, että lauantaina lähtöviivalle asettuvista vain pieni osa on mukana toden teolla kilpailemassa sijoituksista.

Omaksi ilokseen osallistuvien kannattaa hänen mukaansa jättää turha ylpeys romukoppaan ja keskittyä suoritukseen oman kuntonsa ja vointinsa mukaan.

– Kymmenen sekunnin pysähdys huoltopisteelle ottamaan juotavaa ja energiaa ei romuta kenenkään suoritusta, Kutvonen painottaa.

Jaa.
Exit mobile version