keskiviikko, 30 lokakuun

Suomessa sattuu vuosittain kymmeniä klapikonevammoja. Tuoreen väitöksen mukaan amputaatio voisi olla parempi ratkaisu kuin sormien istuttaminen.

Tuore väitöstulos haastaa nykyisen hoitokäytännön. Lääketieteen lisensiaatti Joonas Pyörny havaitsi, ettei irronneita sormia kannata välttämättä istuttaa takaisin.

Suomessa sattuu vuosittain useita kymmeniä käsivammoja vaativia onnettomuuksia pelkästään klapikoneella.

Yleensä hoitovaihtoehtoja on kaksi: verenkierron palauttaminen ja irronneen kudoksen kirurginen takaisinistutus tai niin sanottu revisioamputaatio. Amputaatiossa vaurioituneen raajan pehmytkudospuutokset peitetään ja haava suljetaan.

Takaisinistutus on vakiintunut traumaattisen yläraajan amputaatiovamman hoitotapa peukalon tai kahden ja useamman sormen onnettomuuksissa.

– Näyttö sen hyödyistä verrattuna revisioamputaatioon on kuitenkin vähäistä ja vaihtelevaa, Joonas Pyörny kertoo tutkimustiedotteessa.

Hän kertoo itsekin yllättyneensä tutkimustuloksesta. Sen mukaan vaativa sormien takaisinistutusleikkaus ei ollut yhteydessä parempaan toimintakykyyn, parempaan elämänlaatuun, kylmänsietokykyyn tai käden ulkonäköön revisioamputaatioon verrattuna.

– Tutkimustulos on yllättävä. Onnistuneestikin takaisinistutettujen raajan osien toiminnallisuus harvoin palautui onnettomuutta edeltävälle tasolle.

Takaisinkiinnitettyihin sormiin jää usein jäykkyyttä, voimattomuutta ja kipua.

Peukalovammoissa hyöty voi olla suurempi

Pöyrnyn mukaan aiheesta tarvittaisiin lisää tutkimusta, jotta ne potilasryhmät tunnistettaisiin, joille leikkauksesta on hyötyä.

– Esimerkiksi laajoissa peukalovammoissa takaisinistutus voi tuoda enemmän hyötyä verrattuna esimerkiksi pikkusormen ja nimettömän vammoihin, Pyörny korostaa.

Lääketieteen lisensiaatti Joonas Pyörnyn käsikirurgian alaan kuuluva väitöskirja Treatment Outcomes of Traumatic Upper Extremity Amputations tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 9. elokuuta.

Jaa.
Exit mobile version