perjantai, 4 lokakuun

Naisen vapauttivat Irak, Yhdysvallat ja Israel salaisessa operaatiossa Gazassa.

Ääri-islamistisen terroristijärjestön Isisin vuosikymmen sitten Irakissa sieppaama jesidinainen on vapautettu Gazassa tehdyssä operaatiossa, kertovat Yhdysvallat, Irak ja Israel.

Maat vapauttivat 21-vuotiaan Fawiza Sidon neljä kuukautta kestäneessä salaisessa operaatiossa. Vapautusyrityksiä tehtiin useita, mutta aiemmat epäonnistuivat Gazan sodan heikentämän turvallisuustilanteen vuoksi, Irakin ulkoministeriön edustaja kertoo uutistoimisto Reutersille.

Sidon sieppaaja sai surmansa terroristijärjestö Hamasin ja Israelin välisessä sodassa, todennäköisesti ilmaiskussa. Sen jälkeen Sido pakeni toisaalle Gazaan.

Irakin viranomaiset olivat olleet kuukausien ajan yhteydessä Sidoon ja välittivät hänen tietonsa yhdysvalloille. Yhdysvallat ja Israel auttoivat hänet pois Gazasta, Reutersin lähde kertoo. Sido matkusti Israelin ja Jordanian kautta Irakiin perheensä luo.

Irakin mukaan Sido on fyysisesti hyvässä kunnossa mutta traumatisoitunut vankeudestaan sekä Gazan vaikeasta humanitaarisesta tilanteesta.

Vangiksi vain 11-vuotiaana

Vapautettu oli vain 11-vuotias, kun tuolloin voimansa tunnossa ollut Isis sieppasi hänet. Isis hallitsi enimmillään 88 000 neliökilometrin aluetta Itä-Irakista Länsi-Syyriaan ja julisti sinne tiukkaa islamin tulkintaa noudattaneen islamilaisen kalifaatin.

Elokuussa 2014 Isis valtasi Luoteis-Irakissa Sinjarin alueen, jossa jesidivähemmistö asuu. Isis surmasi tuhansia jesidejä ja sieppasi arviolta 6 000. YK:n mukaan kyse oli kansanmurhasta.

Irakin viranomaisten mukaan vangituista yli 3 500 on vapautettu, mutta kateissa on yhä noin 2 600 ihmistä.

Lähde: Reuters

Jaa.
Exit mobile version