Whatsappin ja Facebook Messengerin käyttäjät voivat jatkossa vastaanottaa viestejä alustalle myös muista sovelluksista.
Metan omistamien alustojen kuten Whatsappin ja Facebook Messengerin käyttäjät voivat jatkossa valita, mistä kolmannen osapuolen sovelluksista he haluavat vastaanottaa viestejä.
Sosiaalisen median jätti Meta kertoi hiljattain mahdollistavansa jatkossa viestittelyn alustoiltaan myös muiden sovellusten kuten esimerkiksi Telegramin käyttäjien kanssa.
Sen seurauksena käyttäjät voivat vastaanottaa viestejä valituista sovelluksista Whatsappin ja Facebook Messengerin saapuneet-kansioon. Sovelluksen käyttäjät voivat uudistuksen yhteydessä myös vastaanottaa muilta alustoilta tulevia reaktioita ja viestien lukukuittauksia valittuun viestipalveluun.
Automaattisesti viestitulva ei kuitenkaan jatkossakaan valituille alustoille pääse kasaantumaan, vaan niiden käyttäjät voivat yhä jatkossakin rajata muilta alustoilta saapuvat viestit sovelluksien ulkopuolelle.
Ensi vuoden aikana Whatsappiin ja Facebook Messengeriin voi lisäksi myös luoda ryhmiä muiden sovellusten käyttäjien kanssa. Meta on kertonut mahdollistavansa tulevaisuudessa myös ääni- ja videopuhelut eri alustojen välillä.
Uudenlainen toiminto tulee käyttöön Euroopassa ja Meta on perustellut uudistusta mahdollistamalla sen avulla aiempaa saumattomampaa viestintää sovellusten käyttäjille.
Muutoksen taustalla vaikuttaa EU:n digimarkkinasäädös, joka esimerkiksi velvoittaa suurilta verkkoalustoilta eli ”portinvartijoilta” tietyissä tilanteissa yhteistyötä kolmansien osapuolten palveluiden kanssa. Säädöksessä portinvartijoiksi katsotaan muun muassa yritykset, jotka toimivat useissa EU-maissa ja joilla on vahva taloudellinen asema.
Viestien salaus voi kärsiä uudistuksesta
Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen näkee, että Metan uudistus luo haasteita viestien salaukselle ja käyttäjien yksityisyyden turvaamiselle tulevaisuudessa.
– Iso kysymys tässä on se, että voidaanko viestintä säilyttää teknisesti salattuna, jos sen pitää mennä järjestelmästä toiseen. Tähän asti salaustekniikat ovat olleet palvelun sisäisiä.
Yksittäiseen sovellukseen eri alustoilta päätyvä viestitulva voi myös Järvisen mukaan altistaa esimerkiksi Whatsappin käyttäjää markkinointi- ja huijausviesteille.
– Jokainen näkee sähköpostissaan, että sinne tulee kaiken maailman viestintää ja markkinointiviestejä, joita joutuu torjumaan urakalla. Uudistus varmasti lisää mainosviestien lähettämisen houkuttelevuutta, jos ne menee jatkossa kaikille alustoille.
Meta on kertonut panostavansa yksityisyyden turvaamiseen ja alustojen turvallisuuden säilyttämiseen uudistuksen yhteydessä. Vielä uusi toiminto ei ole sovellusten käyttäjien ulottuvilla, mutta somejätti on kertonut mahdollistavansa kolmannen osapuolen chat-vaihtoehdon Whatsappissa ja Facebook Messengerissä heti tekniikan rakentamisen ja testauksen valmistuttua.
Asiasta kertoi aiemmin Suomessa muun muassa Ilta-Sanomat ja Iltalehti.