sunnuntai, 19 toukokuun

Ylen kansanedustajille tekemän kyselyn mukaan perussuomalaisissa on eniten niitä, jotka eivät kieltäisi Tiktokia.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kiinalaisomisteinen sosiaalisen median videosovellus Tiktok koukuttaa käyttäjiään ja jakaa mielipiteitä.

Huolta on kannettu esimerkiksi Tiktokin aiheuttamista tietoturvariskeistä sekä addiktoivan sovelluksen vaikutuksista käyttäjien aivoihin ja nuorten hyvinvointiin.

Yle kysyi kaikilta kansanedustajilta, pitäisikö Tiktok kieltää EU:ssa. Selvä enemmistö kyselyyn vastanneista kannattaa kieltoa.

Yle sai kyselyyn yhteensä 126 vastausta. Tiktokin kieltäisi EU:ssa 84 vastaajaa, 19 ei kieltäisi. Yhteensä 23 kansanedustajaa ei osaa ottaa kysymykseen kantaa.

Kiellon kannattajat korostavat tietoturvaa ja lasten etua

Pyysimme kaikilta vastaajilta lyhyen perustelun kannalleen.

Moni Tiktokin kieltämistä kannattava kansanedustaja nostaa esiin Tiktokin kiinalaisen omistuksen ja siitä seuraavat riskit.

– Ehdottomasti pitäisi (kieltää), kyseessä on kiinalainen vakoilusovellus. Sovelluksen haitat ovat hyvin moninaiset myös tietoturvattomuuden lisäksi, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen.

– Laitteita, joihin Tiktok on asennettu, käytetään Kiinan valtion vakoiluun. Laitteista imuroituvat sovellusten tiedot ja muun muassa yhteystiedot. Laitteen kamera ja mikrofoni voivat toimia vakoilun välineinä, kirjoittaa keskustan Hanna Kosonen.

– Palvelu kerää häikäilemättä käyttäjiensä tiedot totalitaarisen valtion käyttöön. Miksiköhän Kiina ei salli omien kansalaistensa tiktokkailla? Samalla on hyvä muistaa, että samalla tavalla riippuvuussuhteesta liiketoimintamallin rakentanutta Metaa tulee myös arvioida kriittisesti, perustelee kokoomuksen Pauli Aalto-Setälä.

Vieläkin useammin kieltämistä kannattavien kansanedustajien perusteluissa toistuvat sovelluksen vaikutukset käyttäjiinsä. Tiktokia pidetään haitallisen addiktoivana.

– En näe Tiktokissa minkäänlaista yhteiskunnallista hyötynäkökohtaa. Se addiktoi nuoria nopeasyklisyydellään ja syö kykyä pitkäjänteiseen työskentelyyn. Levottomuus, oppimisvaikeudet ja keskittymiskyvyn puute nyky-yhteiskunnassa ovat varmasti osaltaan lisääntyneen älylaitemaailman seurausta, kirjoittaa kokoomuksen kansanedustaja Ville Väyrynen.

Tiktokin sisältöä pidetään myös epäilyttävänä. Osa vastaajista viittaa Tiktokissa nuorten keskuudessa leviäviin tehtäviin tai ”haasteisiin”, jotka voivat olla jopa hengenvaarallisia.

Jotkut kieltämistä kannattavat edustajat muistuttavat, että yksittäisen sovelluksen kielto ei ratkaise ongelmaa kokonaisuudessaan.

– Ylipäätään alustajättien sääntelyä tulisi tiukentaa niin, että sosiaalisen median aiheuttamat haitat ja ihmismielelle vahingollinen sisältö vähenevät, perustelee SDP:n Helena Marttila.

Myös kiellon vastustajat näkevät Tiktokin vaarat

Myös ne kansanedustajat, jotka kertovat vastustavansa Tiktokin kieltämistä EU:ssa tai eivät osaa ottaa kysymykseen kantaa, kiinnittävät huomiota sovelluksen ongelmiin.

Määrällisesti eniten Tiktokin kieltoa vastustavia kansanedustajia on perussuomalaisissa, kahdeksan kappaletta. Kieltoa tukee perussuomalaistenkin vastaajista enemmistö, 13 kansanedustajaa.

– Tiktokissa on suuria tietoturvaongelmia, jotka käyttäjien tulisi tiedostaa. En kuitenkaan usko sen kieltämiseen näillä tiedoilla, koska kieltoa varmaankin kierrettäisiin. Olen valmis tarkastelemaan tätä uudelleen, jos tarve vaatii, perustelee Sanna Antikainen (ps.).

– Täyskielto on niin järeä puuttuminen kilpailun ja elinkeinotoiminnan vapauteen, että se vaatii painavat ja pitävät perusteet. Se vaikuttaisi välillisesti myös käyttäjien sananvapauteen, pohtii perussuomalaisten Onni Rostila.

Kielteisten vastausten perusteluissa korostuu epäilys täyskiellon tehosta. Moni peräänkuuluttaa laajempaa sääntelyä, joka koskisi niin Tiktokia kuin muitakin sovelluksia.

– Yksittäisten alustojen kieltämistä olennaisempaa on se, että kaikille sosiaalisen median palveluille säädetään riittävän tiukat pelisäännöt mm. yksityisyydensuojan kunnioittamisesta ja vihasisältöjen torjumisesta. Jos Tiktok tai muut palvelut eivät näitä sääntöjä noudata, ne voidaan rikkomusten perusteella sulkea, perustelee vihreiden Oras Tynkkynen.

– Kieltäminen EU tasolla voi olla epärealistista. Tärkeää on se, miten esimerkiksi lapset ja nuoret saadaan suojattua haitalliselta some-materiaalilta. Tässä on vastuu EU- ja kansallisella tasolla sekä myös lasten ja nuorten vanhemmilla, kirjoittaa SDP:n Timo Suhonen.

Jaa.
Exit mobile version