Tampereen keskustasta puretut elementit kunnostettiin elementtitehtaalla Kangasalla. Kansainvälisessä hankkeessa tutkitaan, miten rakentamisen päästöjä voi pienentää.
Tampereen Härmälänrannassa seisoo nyt osittain käytetyistä betonielementeistä rakennettu kerrostalo.
Tampereen keskustasta purettiin viime syksynä 1980-luvulla rakennettu toimistorakennus, josta betonielementit irrotettiin kokonaisina uudelleenkäyttöä varten.
Nyt ensimmäiset elementit on asennettu paikalleen Härmälänrannan uudiskohteeseen. 25 vanhaa ontelolaattaa löysi paikkansa väestösuojan päällisestä välikerroksesta.
Rakentajana toimivan Skanskan mukaan paikka sopi mittasuhteiltaan parhaiten kierrätyselementeille.
Käytettyjen elementtien asennus ei eronnut uusien asentamisesta.
– Ainoa ero oikeastaan on se, että kierrätetyt elementit ovat kuivempia, kun ne ovat ovat jo vuosikymmeniä olleet kuivumassa aikaisemmassa rakennuksessa, sanoo aluejohtaja Toni Tuomola Skanskasta.
Tuomolan mukaan kuivuminen on ollut laatoille hyväksi.
– Betonihan lujittuu vanhetessaan, eli kierrätyslaattojen lujuusominaisuudet täyttävät uuden elementin vaatimukset.
Uudesta syntyy isot päästöt
Tampereen kokeilu liittyy kansainväliseen Recreate-hankkeeseen, jossa etsitään keinoja uudelleenkäyttää elementtejä rakentamisessa.
Elementtien kierrättämistä tutkitaan, koska betonin tekemisessä syntyy runsaasti kasvihuonepäästöjä.
Betonin sideaineena on yleisimmin sementti, jonka tuotannosta arvioidaan aiheutuvan 5–8 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä.
Kierrätetty elementti on vielä kalliimpi
Härmälän kerrostaloon asennetut betonielementit tarkistettiin ja kunnostettiin ennen asennusta Tampereen naapurikunnassa Kangasalla, Consolis Parman tehtaalla.
Elementit on valmistettu aikoinaan saman konsernin Ylöjärven tehtaalla. Ne kävivät siis kotona kääntymässä ja ottamassa uutta vauhtia.
– Pystymme lupaamaan niille taas samanlaisen viidenkymmenen tai sadan vuoden käyttöiän, joka annetaan myös uusille tuotteille, sanoo Consolis Parman teknologiajohtaja Juha Rämö.
Kangasalla on vielä jäljellä satoja toimistotalosta irrotettuja elementtejä. Ne päätyvät tulevaisuudessa muihin kohteisiin Tampereen seudulla osana tutkimushanketta.
Rämön mukaan kierrätysmateriaalin kysyntä on lisääntymässä, vaikka ainakin vielä kierrätetty betonilaatta on kalliimpi kuin uusi.
Skanskan Toni Tuomola uskoo, että hinta saadaan kohdilleen, kun kokemusta kertyy.
Kun opetellaan asioita, hinta muodostuu korkeammaksi, Tuomola sanoo.
– Nyt haetaan ratkaisuja joilla päästään siihen, että tulevaisuudessa uudelleenkäytetty maksaisi enintään sen mitä uusikin. Kierrätetyn elementin etu on siinä, että sen hiilijalanjälki on 95 prosenttia pienempi kuin kuin uuden elementin, Tuomola summaa.
Yle seurasi, kuinka Kyttälänkadun ja Tuomiokirkonkadun kulmassa ollutta rakennusta purettiin viime vuoden syyskuussa. Jo purkuvaiheessa nähtiin, että talon runkoelementit olivat varsin hyvässä kunnossa: