lauantai, 5 lokakuun

Vuonna 2006 Israel tuhosi teitä, voimalaitoksia ja Beirutin lentokentän kiitoradat. Tällä kertaa iskut ovat enimmäkseen keskittyneet Hizbollahin tukialueille.

Israel on jatkanut ilmaiskujaan Libanoniin. Tänään perjantaina Israel iski muun muassa Syyrian ja Libanonin rajan tuntumaan.

Israelin isku osui tielle Libanonin puolella raja, noin 700 metriä Libanonin raja-asemalta. Nyt rajalle pääsee vain kävellen. Muutama muu raja-asemaa on edelleen auki, mutta Masnaan raja-asema on ollut tärkein reitti Israelin pommituksia paenneille ja muulle liikenteelle.

Yli 300 000 ihmistä on paennut Libanonista Syyriaan syyskuun viimeisen puolentoista viikon aikana. Suurin osa heistä on syyrialaisia, jotka aiemmin olivat paenneet Syyrian sisällissotaa Libanoniin.

Libanonin viranomaisten mukaan rajan ylittäneiden joukossa on myös yli 80 000 Libanonin kansalaista, jotka hakevat turvaa Syyriasta.

Israelin mukaan reitti Hizbollahin aseille

Israel on perustellut iskua raja-aseman tuntumaan sanomalla, että se pyrkii estämään aseiden kuljetukset Syyriasta Iranin tukemalle Hizbollah-liikeelle. Iran on toimittanut aseita Hizbollahille Syyrian kautta.

Sekä Iran että Hizbollah ovat myös aktiivisesti osallistuneet Syyrian sisällissotaan tukeakseen Bashar al-Assadin hallintoa.

Israel on aiemmin iskenyt Syyriassa muun muassa Damaskoksen keskustan kupeessa sijaitsevalle sotilaslentokentälle. Myös Damaskoksesta Libanoniin johtavat tiet ovat olleet kohteina aiemminkin.

Esimerkiksi elokuussa Israel tuhosi Beirutiin johtavalla tiellä liikkuneen ajoneuvon ja neljä ihmistä kuoli. Samoihin aikoihin hyökättiin myös kuorma-autosaattuetta vastaan rajaseudulla.

2006 Israel tuhosi Libanonin infrastruktuuria

Vuonna 2006 Israel ja Hizbollah kävivät runsaan kuukauden mittaisen sodan, jonka aikana Israel moukaroi Libanonin siviili-infrastruktuuria perinpohjin.

Kansainvälisen Punaisen Ristin, ICRC:n raportin mukaan Israel tuhosi tuolloin muun muassa toistasataa siltaa, vedenpuhdistamoita ja Beirutin lentokentän kiitoradat.

ICRC:n mukaan Israel pommitti myös teitä, joita käytettiin avustuskuljetuksiin. Joissakin tapauksissa iskut tehtiin sen jälkeen, kun avustusjärjestöjen kanssa oli sovittu reittien pitämisestä auki.

Perjantaina Israel pommitti myös kohteita lähellä Beirutin lentokenttää alueella, joka on Hizbollahin vahvaa tukialuetta. Lentokenttä on toistaiseksi pysynyt auki, mutta vain Libanonin valtiollinen lentoyhtiö MEA on jatkanut reittilentoja kentältä.

Toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että Israel suunnittelisi samanlaista pommitusoperaatioita kuin vuonna 2006, mutta tilanne voi muuttua sodan edetessä.

Lähteet: Reuters, AP

Jaa.
Exit mobile version