sunnuntai, 27 lokakuun

Yöllä tehdyt Israelin ilmaiskut Iraniin päättyivät noin kuuden aikaan aamulla. Iran sanoo, että sillä on oikeus kostaa yölliset iskut. Yhdysvallat kehottaa osapuolia malttiin.

Mikko Leppänen,

Sari Taussi

Israel teki varhain lauantaina ilmaiskuja useisiin sotilaskohteisiin Iranissa.

Iranin mukaan iskut tehtiin eri puolilla Irania oleviin sotilaskohteisiin. Myös Israelin mukaan kohteet olivat sotilaallisia.

Israel sanoo, että sen hyökkäys oli vastaus Iranin lokakuun alussa Israeliin tekemään ohjushyökkäykseen sekä pidempiaikaisiin Iranin hyökkäyksiin.

Millaisia iskut olivat?

Israel aloitti iskunsa noin puoli kolmen aikoihin aamuyöllä lauantaina. Asevoimat ilmoitti kuuden maissa aamulla, että hyökkäys oli saatu päätökseen.

Israelin mukaan iskut kohdistuivat muun muassa Iranin ohjustuotantolaitoksiin, maasta ilmaan ammuttavien ohjusten järjestelmiin ja ilmatorjuntaan.

Asevoimien mukaan iskuihin osallistuneet lentokoneet palasivat turvallisesti Israeliin.

Iranin mukaan iskuja tehtiin sotilaskohteisiin Teheranissa sekä Khuzestanin ja Ilamin maakunnissa. Mediatietojen mukaan räjähdyksiä kuultiin myös Isfahanissa, Mashhadissa ja Kurdistanin maakunnassa.

Mitä Iran on kertonut iskujen vaikutuksista?

Iran ilmoitti, että neljä maan sotilasta kuoli iskuissa.

Iran sanoi lauantaiaamuna, että maan ilmapuolustus torjui onnistuneesti Israelin hyökkäyksiä, mutta joihinkin kohteisiin aiheutui ”rajoitettua vahinkoa”.

Iranin mukaan Israelin iskujen kohteena olivat sotilastukikohdat kolmessa provinssissa, muun muassa Teheranin alueella.

Miten Yhdysvallat on reagoinut?

Israel kertoi liittolaiselleen Yhdysvalloille etukäteen iskuista. Yhdysvallat sanoo, ettei se osallistunut hyökkäykseen.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on keskustellut israelilaisen kollegansa Yoav Gallantin kanssa tilanteesta, kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon.

Pentagonin lausunnon mukaan Austin sanoi, että Yhdysvallat on päättänyt ”estää mitä tahansa toimijaa hyödyntämästä jännitteitä tai laajentamasta konfliktia alueella”.

Nimettömänä esiintynyt Yhdysvaltain hallinnon edustaja sanoi toimittajille, että Israelin iskut näyttävät olleen kohdennettuja ja aiheuttivat vain vähäistä vaaraa siviileille.

Amerikkalaisviranomaisen mukaan tämän ilmahyökkäyksen pitäisi johtaa Israelin ja Iranin välisten suorien iskujen loppumiseen.

Ei ole viitteitä, että Israelin iskut olisivat kohdistuneet Iranin öljyteollisuuteen tai ydinlaitoksiin. Hyökkäys näihin kohteisiin olisi merkinnyt vakavampaa eskalaatiota.

Mitä Israelin iskuista voi seurata?

Vaarana on, että Israelin ja Iranin välinen konflikti syvenee entisestään.

Jännitteet ovat jo kiristyneet Lähi-idässä sen jälkeen, kun Iranin tukema äärijärjestö Hamas teki laajan terrorihyökkäykseen Israeliin viime vuoden lokakuussa ja Israel aloitti sodan Hamasia vastaan Gazassa.

Israel on sodassa myös Iranin tukeman libanonilaisen äärijärjestö Hizbollahin kanssa.

Israelin asevoimat varoitti lauantaiaamuna Irania, että Iran joutuu maksamaan kovan hinnan, jos se aloittaa uuden eskalaatiokierroksen vastauksena Israelin ohjusiskulle.

Myös Yhdysvallat on varoittanut Irania seuraamuksista, jos se kostaa jälleen Israelille.

Iranin ulkoministeriö sanoi lauantaina, että Iran on oikeutettu ja velvoitettu puolustamaan itseään ulkoisia aggressiivisia tekoja vastaan.

Ministeriö kutsui Israelin hyökkäystä kansainvälisen oikeuden vastaiseksi. Samalla ulkoministeriö sanoi, että Teheran tunnistaa vastuunsa alueen rauhaa ja turvallisuutta kohtaan.

Nyt tilanteen kärjistymiseen vaikuttaa paljon se, kuinka Iran päättää toimia seuraavaksi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT

Päivitetty 26.10. klo 15.23 tietoja iskujen kohteista sekä kartta.

Päivitetty 26.10. klo 18.54 otsikkoa sekä iskujen uhriluku.

Jaa.
Exit mobile version