perjantai, 4 lokakuun

Lähi-idän kiristynyt tilanne uhkaa paisua suursodaksi Israelin ja Iranin vastatessa toistensa iskuihin.

Suursodan uhka Lähi-idässä on tullut päivä päivältä lähemmäksi.

Iran teki ohjusiskun tiistaina Israeliin, ja tätä ennen Israel oli iskenyt voimakkaasti Libanoniin Iranin tukeman Hizbollah-järjestön kohteisiin. Lisäksi Israel iski aiemmin tällä viikolla Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen.

Israel on aloittanut maaoperaation Etelä-Libanonissa ja se hautoo kostoiskua vastauksena Iranin tämänviikkoiseen iskuun. Kostoiskun laajuudesta tai tekemisen tavasta ei ole vielä tietoa.

Taustalla käynnissä olevassa konfliktissa on vuosikymmeniä jatkunut taistelu palestiinalaisten asemasta.

– Tilanne on kuin vesikauhuiset koirat olisivat toistensa kurkussa kiinni. Siellä tarvittaisiin todella valtion viisautta, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki Ylen aamussa kuvatessaan Lähi-idän tilannetta.

Ruohomäen mukaan Israelilla ei tunnu olevan minkäänlaista poliittista strategiaa sen suhteen, että miten se aikoo elää palestiinalaisten ja muun naapurustonsa kanssa.

– Israelilla on valtavat asevoimat ja se tulee voittamaan taktisen tason taistelut, mutta se tulee häviämään rauhan, toteaa Ruohomäki.

Iranin johdon politiikkaa Ruohomäki kuvailee puolestaan erittäin kyyniseksi ja se vie myös kansansa ahdinkoon.

– Mitä tulee näihin aseellisiin ei-valtiollisiin ryhmittymiin, kuten Hizbollahiin, Hamasiin ja Hutheihin, nämä ovat valtioita valtioiden sisällä. Ne eivät tule alistumaan minkäänlaiseen demokraattiseen prosessiin ja kontrolliin, Ruohomäki sanoo.

Millainen kostonkierre on luvassa Iranin ja Israelin välillä?

Ruohomäen mukaan huolestuttavaa on se, mikäli Israel iskee Iranin ydinkehitysohjelmaan.

– Tämä on sellainen asia, josta Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on myös sanonut, että ei sinne, koska se tulee vauhdittamaan Iranin ydinaseteknologian kehittämistä.

Lisäksi Ruohomäki muistuttaa, että energiainfrastruktuuriin iskeminen Iranissa aiheuttaa suuren ahdingon tavallisille kansalaisille.

– On virhe kuvitella, että se (Israel) tulee syöksemään Iranin regiimin pois vallastaan. Ei näin tule käymään. Varmasti tulee vastareaktio, kun Israel tekee kostoiskun, niin myös Iran joutuu kostamaan takaisin.

Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen everstiluutnantti Juha Mäkelä on Ruohomäen kanssa samoilla linjoilla.

– Vaikka Israel on kyennyt sotilaallisesti lamauttamaan Hamasin toimintakyvyn, se ilmiselvästi pyrkii samaan Libanonissa. Hehän ovat korostaneet, että tämä ei ole sota Libanonia vastaan, vaan se on sota Hizbollahia vastaan eli rajoitetuin tavoittein, Mäkelä sanoo.

Hän muistuttaa, että Iran on Lähi-idän alueen yksi kolmesta vahvasta ja koko alueen voimatasapaino pyörii Saudi-Arabian, Iranin ja Israelin välillä.

– Iranin valtio on alueellinen suurvalta. En jaksa uskoa siihen, että sotilaallisesti voitaisiin vaihtaa regiimiä (hallintoa), sanoo Mäkelä.

Olli Ruohomäki tarkentaa, että mitä tulee Libanoniin, niin Hizbollah on aivan erilainen toimija kuin Hamas.

– Eli tässä tulee todennäköisesti käymään Israelille, kuten vuonna 2006, eli huonosti. Hizbollah on paljon kyvykkäämpi ja se on myös omalla maaperällään ja sillä on valtavat asearsenaalit.

Ruohomäen mukaan Israel ei pysty hallinnoimaan aluetta ilman, että se miehittää koko Etelä-Libanonin alueen ja siihen sillä ei ole kyvykkyyttä.

Jaa.
Exit mobile version