sunnuntai, 6 lokakuun

Rafahissa vierailleen toimittajan mukaan aiemmin yli miljoonan ihmisen suojapaikkana toiminut kaupunki on enää raunioitunut aavekaupunki.

Israelin armeija päästi keskiviikkona ensi kertaa kansainvälisen median edustajia Rafahin kaupunkiin. Kaupunki on viime kuukausina ollut Israelin ja Gazaa hallinnoivan äärijärjestö Hamasin taistelujen keskipisteenä.

Tuoretta kuvaa kaupungista voit katsoa artikkelin päävideolta.

Israel valmisteli pitkään hyökkäystä kaupunkiin, jota se kertoi pitävänsä Hamasin viimeisenä linnakkeena. Maan liittolaisvaltioiden painostuksesta huolimatta Israel aloitti toukokuun alussa maahyökkäyksen Rafahiin.

Hyökkäys alkoi Rafahin rajanylityspisteen haltuunotolla 7. toukokuuta, eli päivälleen kaksi kuukautta sitten.

Uutistoimisto AP:n toimittaja kutsuu Rafahia näkemänsä perusteella enää raunioituneeksi aavekaupungiksi. Vain kuukausia sitten Gazan kaistan eteläisimmästä kaupungista suojaa oli hakenut yli miljoona ihmistä.

– Hylättyjen, luodinreikien täyttämien asuinrakennusten seinät ovat sortuneet räjähdyksissä ja ikkunat ovat särkyneet. Makuuhuoneet ja keittiöt ovat näkyvissä ylitsemme kohoavien raunioiden takaa, Israelin armeijan ajoneuvojen ajaessa niistä ohi. Vain hyvin harvat siviilit ovat jääneet kaupunkiin, AP:n toimittaja Julia Frankel kuvailee.

Israelin mukaan Hamasin joukot Rafahissa on pian kukistettu.

Israelin mukaan Hamasilla oli Rafahissa monta keskeistä tehtävää

Median vierailun yhteydessä Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagari esitteli Hamasin Rafahin kaupunkiin rakentamaa tunneliverkostoa medialle.

– Hamas on rakentanut kaikki nämä tunnelit. Osa niistä on ansoitettu.

Hagarin mukaan Hamas on tarkoituksella rakentanut kaikki tunnelinsa siviilirakennusten ja moskeijoiden yhteyteen, siviiliväestön keskuuteen.

– Näin Hamas on luonut terrorilleen ekosysteemiä, Hagari toteaa.

Israelin armeijan mukaan Hamasin Rafahin joukoilla on ollut monta keskeistä tehtävää.

– Sen tehtävä on ollut salakuljettaa Gazaan aseita. Tätä me olemme juuri estämässä.

Hagarin mukaan joukkojen tehtävänä on lisäksi ollut rakentaa tunneliverkosto, joka mahdollistaisi Israelia vastaan taistelemisen, sekä rakettien ja tykistökranaattien säilyttäminen.

– Osaa ammuksista on säilytetty asuntojen sisällä, osaa taas aivan Egyptin rajan tuntumassa, jotta emme uskaltaisi iskeä niitä vastaan.

Lähteet: Reuters, AP

Jaa.
Exit mobile version