tiistai, 24 joulukuun

Ulkopoliittisen instituutin tukijan mukaan Yahia Sinwarin kuolema on merkittävä takaisku Hamasille, mutta järjestöä ei ole vielä päihitetty.

Risto Mattila,

Veikko Eromäki

Israelin armeija julkaisi virallisella Telegram-kanavallaan videon, jossa väitetään esiintyvän Gazan kaistaletta hallineen äärijärjestö Hamasin johtaja Yahia Sinwar hetkeä ennen kuolemaansa.

Israelin viranomaiset vahvistivat torstaina, että Sinwar on kuollut. Myös Hamasin edustaja vahvisti tiedon, uutiskanava CNN kertoo.

Videolla näkyy kuinka drooni sukeltaa pahoin tuhoutuneeseen asuinrakennukseen seinään mahdollisesti pommituksen jäljiltä tulleen aukon kautta. Yhdessä huoneessa istuu nojatuolissa mies huivi päänsä ympäri kiedottuna. Hänellä on kädessään jokin esine, mahdollisesti puinen keppi.

Henkilö huomaa droonin ja heittää sitä esineellä.

Israelin armeija kertoo, että sen sotilaat havaitsivat torstaina useiden Hamasin taistelijoiden menevän sisään Gazan kaistalla sijaitsevaan rakennukseen. Tämän jälkeen rakennus päätettiin tuhota. Sinwarin ruumis löytyi myöhemmin sortuneen rakennuksen raunioista.

Uutiskanava CNN:n mukaan muiden biometristen tietojen lisäksi Sinwar pystyttiin tunnistamaan nopeasti hammaskuvien perusteella. Israelilla on hallussaan Sinwarin biometrisiä tietoja, sillä hän on ollut vankilassa Israelissa tekemistään murhista.

Pitkään etsitty terroristi

Israel on etsinyt Gazassa piilossa elänyttä Yahya Sinwaria koko vuoden kestäneen maahyökkäyksensä ajan. Israelin mukaan Sinwar oli yksi Hamasin viime vuoden lokakuussa Israeliin tekemän terrorihyökkäyksen suunnittelijoista.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kommentoi uutista Sinwarin kuolemasta ”sodan lopun aluksi.” Samalla hän muistutti, että Gazan sota loppuu heti, kun Hamas laskee aseensa ja vapauttaa loputkin 9. lokakuuta viime vuonna ottamistaan panttivangeista.

Ulkopoliittisen instituutin tukija Timo R. Stewartin mukaan Sinwarin kuolema on merkittävä takaisku Hamasille, mutta järjestöä ei ole vielä päihitetty.

– Mikään järjestö ei ole pelkästään johtajansa, ei varsinkaan tällainen Hamasin tapainen laaja ja etabloitunut järjestö. Netanjahu vaikuttaa taipuvan sille kannalle, että Sinwarin tappaminen oli merkittävä etappi, mutta se ei päätä sotaa.

Stewartin mukaan Israelin kannalta sodassa on kysymys paitsi Hamasin tuhoamisesta, myös panttivankien vapauttamisesta.

Tavoitteet ovat keskenään ristiriidassa, koska panttivangit voidaan vapauttaa elävinä vain neuvottelemalla Hamasin kanssa, Stewart arvioi.

Ylen Ykkösaamussa vieraillut Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Susanne Dahlgren on Stewartin kanssa samoilla linjoilla.

– Israel tulee jatkamaan sotaa Gazassa niin kauan kuin sieltä löytyy yhtään Hamasin aseellista vastarintaa. Vielä ei olla lopun kynnyksellä, valitettavasti, Dahlgren sanoi.

Stewartin mukaan myös Hamas jatkanee sissisotaa ympäri Gazan kaistaa.

Israelilaisen Haaretz-lehden haastattelemat asiantuntijat ovat varovaisen toiveikkaita siitä, että Hamas saattaisi nyt taipua panttivankien vapauttamiseen.

Kuka oli Yahya Sinwar?

Yahya Sinwar oli liikanimeltään ”Khan Younisin teurastaja”. Hänet oli tuomittu Israelissa 1980-luvulla neljään elinkautiseen neljästä murhasta.

Vankeus päättyi kuitenkin jo vuonna 2011, kun Israel vaihtoi yli tuhat palestiinalaisvankia Hamasin sieppaamaan israelilaissotilaaseen Gilad Shalitiin.

Sinwarista tuli Hamasin Gazan johtaja vuonna 2017. Kun Israel tappoi viime heinäkuussa Hamasin johtajan Ismail Haniyehin Teheranissa, Sinwar nousi koko äärijärjestön johtajaksi.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja on kutsunut Sinwaria ”pääjarruksi” rauhan syntymiseen Gazassa.

Libanonissa toimivassa äärijärjestö Hizbollahissa Sinwarin tappaminen on nostattanut raivoa. Iranin YK-lähettilään mukaan tapaus vain ”kasvattaa vastarinnan henkeä.”

Sinwarin mahdollisesta seuraajasta ei ole tietoa.

Jaa.
Exit mobile version