lauantai, 26 lokakuun

Sairaalan johto on kertonut siviilien, haavoittuneiden ja lasten terrorisoinnista.

Maailman terveysjärjestö (WHO) kertoo menettäneensä yhteyden yhteen viimeisistä Pohjois-Gazassa toimivista sairaaloista. Israelin armeija teki rynnäkön Kamal Adwanin sairaalaan Jabaliassa torstaina ja perjantain välisenä yönä, ja se jatkaa operaatiotaan alueella.

– Olemme menettäneet yhteyden sairaalaan henkilökuntaan. Se on erittäin levottomuutta herättävää, sillä siellä on suuri määrä potilaita ja ihmisiä suojassa, WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom kirjoitti lyhytviestipalvelu X:ssä.

Kamal Adwanin sairaalan sairaanhoitajien johtaja Eid Sabbah lähetti ääniviestin uutistoimisto Reutersille ennen yhteyksien katkeamista.

– Miehittäjäarmeijan panssarivaunut ja puskutraktorit saavuttivat sairaalan keskiyöllä. Siviilien, haavoittuneiden ja lasten terrorisointi alkoi, kun Israelin armeija avasi tulen sairaalaa kohti, hän sanoi.

Myös sairaalan johtaja on kertonut Israelin hyökkäyksestä.

– Avun sijaan saimme vastaanottaa panssarivaunuja. Ne tulittavat rakennusta, sairaalan johtaja, tohtori Hussam Abu Safiya sanoi sosiaaliseen mediaan postittamallaan videolla, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Israelin armeija vetäytyi sairaalasta väliaikaisesti yöllä, kun Maailman terveysjärjestön lähetystö saapui sairaalalle ambulanssilla ja evakuoi 40 potilasta.

Sairaanhoitajien johtajan Sabbahin mukaan panssarivaunut kuitenkin palasivat sairaalaa ympäröivälle alueelle ja avasivat tulen uudestaan. Tulitus osui muun muassa sairaalan happivarastoihin.

Israelin joukot rynnäköivät sairaalan sisälle ja määräsivät potilaat ja hoitohenkilökunnan lähtemään, Sabbah kertoi Reutersille. Dohassa toimiva uutiskanava al Jazeera kertoo, että israelilaiset sotilaat raahasivat haavoittuneita ja muuten sairaita potilaita sairaalan pihalle.

Sairaalassa lähes 200 potilasta

Äärijärjestö Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan Israelin joukot pidättelevät satoja potilaita, hoitohenkilökuntaa ja pakolaisia sairaalan alueella.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom arvioi lyhytviestipalvelu X:ssä, että sairaala on ollut täpötäynnä.

– Siellä on lähes 200 potilasta – ja kauheiden välitöntä hoitoa vaativien tapausten virta on jatkuva. Lisäksi siellä on satoja ihmisiä, jotka hakevat suojaa, Adhanom sanoi.

Gazan terveysministeriön mukaan sairaala kärsii ruoka-, lääke-, ja lääkintätarvikepulasta, jotka olisivat välttämättömiä haavoittuneiden ja sairaiden pelastamiseksi. Se kutsuu tilannetta sairaalassa katatrofiksi sanan kaikissa merkityksissä.

Adhanomin mukaan WHO:n lähetystö oli toimittanut yöllä sairaalaan muun muassa veripusseja ja kirurgisia tarvikkeita.

Qatarissa toimivan uutiskanava al Jazeeran toimittaja kertoo käyneensä sairaalassa tänään perjantina. Hänen mukaansa tilanne heikkenee koko ajan, ja haavoittuneita potilaita kuolee jatkuvasti.

Israel kertoo etsivänsä terroristeja

Israelin armeijan lausunnon mukaan sen joukot toimivat Kamal Adwanin sairaalan alueella Jabaliassa, koska armeijan tiedustelutiedon mukaan alueella on terroristeja ja terroristien infrastruktuuria.

– Operaatiota edeltävinä viikkoina joukot helpottivat potilaiden evakuointia ja auttoivat säilyttämään hälytyspalvelut, Israelin armeija sanoi.

Käytännössä alueelta pakeneminen on vaikeaa ja vaarallista Israelin pommitusten vuoksi.

Israel aloitti Pohjois-Gazassa uuden hyökkäyksen lokakuun alussa ja saartoi alueen, jolla oleskeli arviolta 400 000 ihmistä. Armeija kertoo tappaneensa satoja militantteja alueella.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Turk sanoo, että alueelle ei ole saatu juuri mitään humanitaarista apua viikkoihin. Turk varoittaa, että Israelin toimet voivat osoittautua julmuusrikoksiksi.

Julmuusrikoksilla tarkoitetaan keskeisiä kansainvälisessä rikosoikeudessa määriteltyjä rikoksia, eli joukkotuhontaa, rikoksia ihmisyyttä vastaa ja sotarikoksia.

Lähteet AFP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version