perjantai, 20 syyskuun

Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntijan mukaan kyseessä oli ennennäkemätön vaikuttamisoperaatio tiistaina.

Tuhansien äärijärjestö Hizbollahin hakulaitteiden yhtäaikainen räjähtäminen eilen tiistaina on suurella todennäköisyydellä seurausta Israelin tiedustelupalvelun Mossadin operaatiosta.

Mossad oli onnistunut jakamaan Hizbollahin käyttöön hakulaitteita, joiden sisään oli asennettu etäältä laukaistava räjähde, kertovat Israelin tiedustelupiireistä tietonsa saavat lähteet.

Mossadin suunnitelmana oli alun perin räjäyttää laitteet, jos Hizbollahin ja Israelin välille syttyisi täysimittainen sota. Tässä tilanteessa tuhansien Hizbollah-johtajien vammauttaminen voisi jopa lamauttaa järjestön sotilaallisen toiminnan, kertovat nimettömien tiedustelulähteiden perusteella esimerkiksi Lähi-idässä toimiva uutistoimisto Al-Monitor sekä yhdysvaltalainen uutissivusto Axios.

Lähteiden mukaan Hizbollah oli pääsemässä selville sitä uhkaavasta vaarasta, ja siksi Israel päätti räjäyttää pomminsa.

Asiantuntija: Pakko ne oli joskus räjäyttää

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen opettaja Petteri Viitanen pitää hämmästyttävänä, etteivät Mossadin pommit olleet paljastuneet jo aikaisemmin.

– Riski oli valtava, koska niitä oli paljon ja ne oli toimitettu Hizbollahille ehkä jo kuukausia sitten. Siinä mielessä oli loogista, että ennemmin tai myöhemmin ne oli pakko räjäyttää.

Viitasella ei ole tietoa siitä, olivatko laitteet paljastumassa Hizbollahille.

Mossadin operaatio oli Viitasen mukaan ennennäkemätön operaatio niin tiedustelu- kuin vaikuttamismielessä.

Viitasen mukaan oli ”iso temppu”, että Mossad onnistui ujuttamaan Hizbollahille suuren määrän laitteita, jotka olivat israelilaisten käsittelemiä. Ennennäkemättömällä vaikuttamisella hän tarkoittaa sitä, että laitteisiin oli asennettu räjähde, kun aiemmin viholliseen oli vaikutettu lähinnä varastamalla tai sotkemalla tietokoneiden tiedostoja.

Millainen on Hizbollahin kosto?

Hizbollah on jo nyt vannonut, että se tulee kostamaan Israelin toiminnan. Viitanen ei halua ennakoida, millainen iskusta on tulossa.

Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah pitää puheen torstaina. Tämän jälkeen on todennäköisesti enemmän tietoa siitä, mihin toimiin järjestö ryhtyy.

Tuolloin selvinnee myös, liittyykö Hizbollahia tukeva Iran kostoon. Olihan yksi räjähdyksissä vammautuneista Iranin suurlähettiläs Mojtaba Amani.

Viitasen mukaan Hizbollahin suunnittelua hillitsee Mossadin taitavuus.

– Israelin tiedustelu on niin hyvä. Israel saa todennäköisesti sen [iskusuunnitelman] selville, koska he osaavat odottaa iskua.

Kesällä Israel surmasi korkea-arvoisen Hizbollah-komentajan Fuad Shukrin. Hizbollahin vastaus oli satojen rakettien ampuminen Pohjois-Israeliin. Alueen asukkaat joutuivat pakenemaan pommisuojiin, mutta muuten kostoisku oli mieto, totesi Suomen Libanonin-suurlähettiläs Anne Meskanen STT:lle.

Käyttääkö Israel tilanteen hyväkseen?

Hizbollahin johdosta noin 3 000 ihmistä on nyt eriasteisesti vammautunut tai jopa kuollut. Järjestö on tällä hetkellä hyvin heikossa tilassa.

Petteri Viitanen ei ole nähnyt viitteitä siitä, että Israel olisi aikeissa hyödyntää tilannetta, vaikka se voisikin hänen mukaansa olla ”yleissotilaallisesti mietittynä järkevää”.

Viitanen muistuttaa kuitenkin, että Israel on erittäin taitava piilottamaan aikeensa.

Hizbollahin toimijat tiedossa

Hakulaitteiden toimintaperiaate on, että ne ovat jatkuvasti käyttäjiensä lähellä. Hizbollah oli jakanut laitteita johtajilleen, koska matkapuhelimet oli arvioitu turvallisuusriskiksi.

Viitasen mukaan Israel on operaatiollaan saanut joka tapauksessa selville paljon Hizbollahin toimijoita.

Libanonin sairaaloissa on nyt paljon vammautuneita ihmisiä, joiden taustoja Israel voi nyt selvittää. Vammautuneet ovat suurella todennäköisyydellä Hizbollahin johtoa. Israel sai siis omille mahdollisille iskuilleen paljon uusia kohteita.

Samalla Israelin tiedustelupalvelu Mossad kirkasti operaatiolla mainettaan, joka sai pahan iskun, kun Mossad ei pystynyt paljastamaan palestiinalaisten Hamas-järjestön suurta terrori-iskua Israeliin lokakuussa 2023.

Lähteet: Reuters, STT

Jaa.
Exit mobile version