sunnuntai, 13 lokakuun

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu haluaa YK:n rauhanturvaajien poistuvan välittömästi Etelä-Libanonista. Israel haluaa myös tyhjentää raja-alueen libanonilaiskyliä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu haluaa YK:n Unifil-rauhanjoukot ”pois vaaran tieltä”, kun Israel laajentaa hyökkäystään Libanoniin Hizbollah-äärijärjestöä vastaan.

Netanjahu kertoi asiasta videoviestissä, jonka hän osoitti YK:n pääsihteeri Antonio Guterresille.

– Herra pääsihteeri, hoitakaa Unifil-joukot pois vaaran tieltä. Teidän pitäisi tehdä tämä välittömästi.

Ainakin viisi rauhanturvaajaa on haavoittunut viime päivinä, kun Israel ja Hizbollah ottavat yhteen Etelä-Libanonissa. Israelin tulenkäyttö on haavoittanut ainakin kahta rauhanturvaajaa alueella.

Unifil-joukot kertoivat jo eilen Israelin pyytäneen näitä vetäytymään asemistaan, mutta rauhanturvaajat päättivät yksimielisesti pysyä aloillaan.

Unifil-rauhanturvajoukot toimivat alueella YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan perustuvalla mandaatilla. Joukoissa palvelee suomalaisia rauhanturvaajia.

Israelista tulee painetta Guterresia kohtaan toiseltakin suunnalta. Israelin ulkoministeri Israel Katz julisti Guterresin ei-toivotuksi henkilöksi ja kielsi tämän pääsyn Israeliin, koska Katzin mukaan tämä ei ole tuominnut Iranin ohjusiskua ja on ”käyttäytynyt antisemitistisesti”.

Israel määrää 21 libanonilaiskylää evakuoitavaksi pohjoisemmaksi

Israel vaikuttaa laajentavan hyökkäystään Libanonin Hizbollahia vastaan. Israelin asevoimat määräsi sunnuntaina 21 libanonilaiskylän evakuoinnin Awali-joen pohjoispuolelle.

Awali-joki kulkee Libanonin halki kymmenien kilometrien päässä Israelia ja Libanonia erottavasta sininen linja -puskurivyöhykkeestä, eli Israel vaikuttaa työntyvän yhä syvemmälle Libanoniin.

Lähde: Reuters, AFP

Jaa.
Exit mobile version