sunnuntai, 8 syyskuun

Ministeri Benny Gantzin ero ei ainakaan heti johdata Benjamin Netanjahun hallitusta kriisiin.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu hoitaa Gazan sotaa väärin ja asettaa oman uransa jatkuvuuden maan edun edelle.

Tämä oli poliittisesti keskustalaisen ministerin ja entisen sotilaskomentajan Benny Gantzin viesti, kun hän ”raskain mielin” erosi Netanjahun johtamasta sotakabinetista.

– Valitettavasti Netanjahu estää meitä saavuttamasta todellista voittoa, joka oikeuttaa meneillään olevan sodan, Gantz sanoi eroilmoituksessaan.

Erosta ei ole välitontä uhkaa Netanjahun hallituksen jatkolle, sillä hänen koalitiohallituksellaan on parlamentissa enemmistö. Se ajaa Netanjahun kuitenkin entistä tiukemmin niiden äärikansallismielisten kumppaneiden armoille, jotka vastustavat Yhdysvaltain tukemaa tulitaukoa ja haluavat jatkaa sotaa.

Gantz edustaa sitä israelilaisten ääntä, joka haluaa maan ottavan uuden suunnan. Gantz oli vaatinut Netanjahulta 8. kesäkuuta mennessä suunnitelmaa siitä, mitä Gazalle tapahtuu sodan jälkeen.

Gantzin näkemyksen mukaan suunnitelma ei voi sellainen, että Israel miehittää Gazan uudelleen vaan Israelin hallituksen pitäisi edistää alueelle palestiinalaishallintoa.

Pelastusoperaatio lykkäsi eroa

Gantzin oli tarkoitus pitää tiedotustilaisuutensa jo lauantai-iltana, mutta aikeet sotki Israelin armeijan lauantaina päiväsaikaan tehty panttivankien vapautusoperaatio Gazassa. Siinä vapautettiin neljä lokakuussa siepattua israelilaista panttivankia.

Samalla Gazan terveysviranomaisten mukaan operaatiossa menetti henkensä 274 gazalaista.

Gantz liittyi sotakabinettiin Netanjahun ja puolustusministeri Yoav Gallantin rinnalle pian Hamasin Israeliin tekemän hyökkäyksen jälkeen lokakuussa. Hänen mukaantulonsa vahvisti Israelin uskottavuutta kansainvälisten toimijoiden keskuudessa vastapainona hallituksen äärimielisille.

– En usko, että Yhdysvallat on erosta mielissään, sillä se pitänyt Gantzia ja hänen puoluettaan vastuuntuntoisina jäseninä, sanoo professori Gideon Rahat Jerusalemin heprealaisesta yliopistosta uutistoimisto AP:lle.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken aloittaa maanantaina Israeliin, Egyptiin, Jordaniaan ja Qatariin suuntautuvan matkan.

Sunnuntaina Gantz kehotti myös Gallantia eroamaan sotakabinetista ja hän vaati Netanjahua määräämään vaalit syksyksi.

Operaatiolle ei näy loppua Gazassa

Gazan tulitauko lipuu nyt todennäköisesti kauemmaksi Gantzin eron ja panttivankien pelastusoperaation seurauksena.

Pääministeri Netanjahun äärimielinen hallituskumppani, turvallisuusministeri Itamar Ben-Gvir vaati jo sunnuntaina Gantzin jättämää paikkaa sotakabinetissa itselleen. Hänen mielestään sotakabinetissa on liikaa hempeilty erilaisia ideologisia näkemyksiä soviteltaessa.

– Onnistunut panttivankien vapautusoperaatio saa Netanjahun todennäköisesti kaivautumaan asemiinsa, siis ampumaan nyt ja neuvottelemaan myöhemmin, sanoo Lähi-idän politiikan asiantuntija Laura Blumenfeld John Hopkinsin yliopistosta.

Toukokuussa Israelin yleisradion teettämässä mielipidemittauksessa 54 prosenttia vastaajista katsoi, että Netanjahu ei tee tarpeeksi panttivankien vapauttamiseksi.

Asiantuntijan mielestä Hamasinkaan johdossa ei ole välttämättä liikettä tulitauon puolesta. Hamasin poliittisen siiven johtaja Yahya Sinwar näkee, mitä yleiselle mielipiteelle tapahtuu Yhdysvalloissa ja kansainvälisesti sodan uhrien määrän kasvaessa Gazassa.

– Hän uskoo, että yleinen mielipide on hänen liikkeensä puolella eikä kiirettä tulitauon hyväksymiseen ole. Omassa mielessän hän on voitolla, sanoo tutkija Jonathan Lord Center For A New American Security -ajatushautomosta uutistoimisto Reutersille.

Hamasin hallitseman Gazan terveysministeriö sanoi maanantaina, että kaistalella on kuollut ainakin 37 124 ihmistä kahdeksan kuukautta kestäneen sodan aikana.

AFP, AP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version