sunnuntai, 22 syyskuun

Viranomaiset ovat saaneet runsaasti ilmoituksia GPS-häiriöistä kesän aikana. Häiriöiden alkuperän on sanottu olevan Venäjällä.

Itäisellä Suomenlahdella Kotkan ja Haminan seudulla esiintyy nyt poikkeuksellisen paljon GPS-häiriöitä, kertoo Suomenlahden merivartioston kenttäjohtaja Hannes Suvilaakso.

Häiriöt voivat näkyä aluksen GPS-laitteiden paikkatiedon katoamisena tai virheellisinä lukuina, Suvilaakso kertoo. Merivartiosto on saanut aluksilta tavallista enemmän ilmoituksia tämän viikon aikana.

– Varsinkin syksy on nyt riskialtista aikaa, kun ilta pimenee aikaisin ja merellä voi esiintyä sumua, sanoo Suvilaakso.

Kesä on ollut GPS-häiriöiden osalta vilkas

Yle kertoi elokuussa, että itäisellä Suomenlahdella on ollut runsaasti GPS-häiriöitä kesän aikana. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin taajuuksista vastaavan päällikön Suvi Juurakko-Lehikoisen mukaan alueelta oli saatu useita kymmeniä häiriöilmoituksia huhtikuun 2024 alusta lähtien.

Juurakko-Lehikoisen mukaan GPS-häiriöiden lähde on Venäjällä. Hänen mukaansa Suomenlahdella havaitut häiriöt ovat kohdistetun häirinnän aiheuttamia lieveilmiöitä, kun signaalit kulkevat Suomen alueelle.

Hannes Suvilaakso ei ota kantaa siihen, mistä viime päivien häiriöt aiheuttaneet signaalit tulevat. Hän muistuttaa veneilijöitä varautumaan suunnistamiseen myös muilla keinoin kuin GPS-laitteilla.

– Vaihtoehtoja on kaksi: joko kuljet tunnettuja väyliä pitkin tai merkitset sijaintisi merikarttaan, Suvilaakso sanoo.

Jaa.
Exit mobile version