lauantai, 23 marraskuun

Oikeus määräsi Italian hakemaan takaisin ensimmäiset Albaniaan kuljetetut turvapaikanhakijat lokakuussa.

Italian oikeistohallitus aikoo oikeuslaitoksen vastuita rukkaamalla saada jälleen käyntiin turvapaikanhakijoiden siirrot Albaniaan.

Euroopassa paljon huomiota ja kiinnostusta herättänyt järjestely keskeytyi heti alettuaan lokakuussa.

Italia on tähän mennessä kuljettanut 24 Välimereltä kiinniotettua siirtolaista Albaniaan rakennettuun vastaanottokeskukseen. Heidät kaikki on kuljetettu nopeasti takaisin Italiaan.

Syynä on se, että Roomassa toimiva tuomioistuin piti järjestelyä laittomana ja määräsi hakemaan kuljetetut Italiaan. Oikeuden mukaan siirtolaisia ei voida lähettää Albaniaan, jos näiden lähtömaat eivät ole kokonaan turvallisia.

Italian pääministerin Georgia Melonin hallitus on sittemmin valmistellut muutoksia tuomioistuinten vastuisiin. Opposition mukaan kyseessä on kosto tuomareille, jotka estivät turvapaikanhakijoiden kuljetukset Albaniaan.

Keskiviikkona parlamentin komitea linjasi, että jatkossa siirtolaisten pidätyksistä eivät enää päättäisi erikoisistuimet, vaan tavalliset hovioikeudet. Päätös vaatii vielä parlamentin hyväksynnän. Hallituksella on kuitenkin parlamentissa tuntuva enemmistö.

Komissio odottaa paljon vastatuulessa olevalta hankkeelta

Italia on rakentanut Albaniaan kaksi vastaanottokeskusta, joihin se aikoo kuljettaa Välimereltä pelastettuja ja kiinniotettuja siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita.

Albaniaan kuljetetut ihmiset olisivat keskuksissa turvapaikkahakemuksen käsittelyn ajan. Italia tavoittelee järjestelyllä hakemusten käsittelyn nopeuttamista ja maahantulon hillitsemistä.

Italian ja Albanian sopimus on viisivuotinen. Albania on sitoutunut säilömään kerrallaan 3 000 siirtolaista. Suunnitelman mukaan majoitettavien siirtolaisten määrä voi nousta 36 000:een vuodessa, jos turvapaikkahakemusten käsittely kestää noin kuukauden.

Käsittelykeskukset on rakennettu Shëngjinin satamakaupunkiin Albanian pohjoisosaan ja läheiseen Gjadërin kylään.

Italia maksoi keskusten rakentamisen ja kustannukset, joiden arvioidaan olevan viiden vuoden aikana noin 650 miljoonaa euroa. Italian viranomaiset ylläpitävät keskuksia ja vastaavat niiden toiminnasta. Italia vastaa turvapaikan saaneiden vastaanottamisesta ja kielteisen päätöksen saaneiden karkottamisesta Albanian keskuksista.

Muun muassa EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on kehunut Italian ja Albanian sopimusta. Von der Leyenin mukaan muu Eurooppa voi oppia Italian ja Albanian kokemuksista.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet hanketta. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan myös niukka enemmistö italialaisista vastustaa sitä.

Albaniassa oppositio vastustaa hanketta ja yritti estää sen, mutta maan perustuslakituomioistuin näytti sopimukselle vihreää valoa.

Jaa.
Exit mobile version