sunnuntai, 19 toukokuun

Vuodesta 2019 lähtien sääksiparin elämää kuvannut kamera ei ole vielä käynnistynyt, sillä sen aurinkokenno ei lataudu.

Ilomantsin kalasääskien pesäkameran käynnistäminen ei ole toistaiseksi onnistunut tänä keväänä.

Kamerajärjestelmän akku on tyhjentynyt, koska sen aurinkokenno ei ole tuottanut riittävästi sähköä. Kameran pitäisi käynnistyä automaattisesti, kunhan aurinko alkaa jälleen paistaa, ja akku on latautunut.

Jos kamera ei jostain syystä käynnisty itsestään, käydään se korjaamassa jäiden lähdettyä.

– Seurannan kannalta tilanne on harmillinen. Toivottavasti sääksien saapuminen ei jää näkemättä, Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen petolintuvastaava Hannu Lehtoranta tuumaa.

Sääkset ovat tulleet pesälleen juuri näihin aikoihin. Lehtorannan mukaan Ilomantsissa on edelleen jonkin verran lunta, joten linnut saattavat olla edelleen matkalla Afrikasta.

Visit Ilomantsin ja Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen järjestämä sääksikamera on toiminut vuodesta 2019 lähtien.

Sääskien elämää voi seurata Youtubessa Ilomantsin sääkset -kanavalla. Reviiriä on koko seurantajakson hallinut sama pari, Manta ja Manu. Ne eivät lisääntyneet vielä ensimmäisenä vuotenaan, mutta vuosina 2020–2023 pesintä on tuottanut kymmenen muuttomatkalle lähtenyttä jälkeläistä.

– Elämme jännittäviä aikoja. Onko pesälle palannut tai palaamassa vanha pari Manta ja Manu, sitä emme vielä tiedä, Ilomantsin Matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Eero Tuomisto sanoo.

Hän arvelee, että kamera käynnistyy viimeistään vapun jälkeen.

Varsinais-Suomen ely-keskus on myöntänyt pesän tarkkailuun jatkoluvan vuosille 2024–2027.

Jaa.
Exit mobile version