sunnuntai, 12 tammikuun

Hallitustunnusteluita johtamaan valitun Herbert Kicklin Venäjä-myönteisyys ja hänen puolueeseensa linkittyvät vakoilusyytökset herättävät huolta. Itävalta voi vahvistaa myös Venäjä-myönteistä blokkia EU:n sisällä.

Itävallassa parlamenttivaalit voittanut laitaoikeistolainen vapauspuolue FPÖ on noussut hallitusneuvottelijan asemaan, kun konservatiivipuolueen johtamat hallitusneuvottelut kaatuivat.

Tämä tarkoittaa sitä, että Itävaltaa voi pian johtaa Unkarin pääministeri Viktor Orbánin avoin ihailija ja Venäjä-mieliseksi katsottu Herbert Kickl.

– FPÖ:n onnistumista hallitusneuvotteluissa voi pitää kohtalaisen varmana, sanoo STT:lle Itävallan politiikan professori Reinhard Heinisch Salzburgin yliopistosta.

Kickl ja hänen puolueensa ovat suhtautuneet kriittisesti Venäjän vastaisiin pakotteisiin ja Ukrainan sotilaalliseen tukemiseen. Kun FPÖ oli viimeksi hallituksessa, puolueeseen kuuluva ulkoministeri Karin Kneissl kutsui Venäjän presidentin Vladimir Putinin vuonna 2018 häihinsä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun entisten natsien perustama FPÖ johtaa hallitusneuvotteluja maassa, vaikka se on kuulunut Itävallan hallitukseen useita kertoja vuodesta 2000 lähtien.

Voi vahvistaa Venäjä-myönteistä blokkia

Kicklin nousu liittokansleriksi voikin vahvistaa Unkarin ja Slovakian Venäjä-myönteistä blokkia EU:n sisällä. Nämä maat ovat suhtautuneet kriittisesti esimerkiksi Ukrainan tukemiseen ja Venäjään vastaisiin pakotteisiin.

Professori Heinisch sanoo, että Kickl ei kuitenkaan välttämättä lähde vastarinnan kiiskeksi ensimmäisissä EU-kokouksissa, koska Itävallan liittopresidentti on todennut nimittävänsä vain EU:hun myötämielisesti suhtautuvan hallituksen.

Kicklilla on suuria haluja päästä viimein liittokansleriksi eikä hän riskeeraa sitä helposti.

– Mutta Kickl voi muuttaa kantojaan kun kokee asemansa tarpeeksi vakaaksi, Heinisch sanoo.

Tällöin hän voisi nousta Orbánin kaltaiseksi vastarinnan kiiskeksi EU:n tapaamisissa.

Aiemmissa tapauksissa muut EU-maat ovat saaneet Orbánin taivuteltua enemmistön kannalle. Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos Orbán ei olekaan kannoissaan enää yksin.

Toisin kuin Orbán, Kickl ei kuitenkaan pidä valtaa yksin käsissään.

– Paljon riippuu siitä, kuka esimerkiksi johtaa ulkoministeriötä ja EU-politiikkaa. Jos ulkoministeri tulee konservatiivipuolueesta, se hillitsee myös Kicklin toimintaa, Heinisch sanoo.

Tämä johtuu siitä, että Itävallassa – toisin kuin vaikka sen naapurimaa Saksassa – liittokanslerilla ei ole oikeutta kertoa ministerille, miten tämän tulisi toimia tontillaan. Ministereillä on paljon itsenäisyyttä.

Jaa.
Exit mobile version