keskiviikko, 9 lokakuun

Musiikki ravistelee tunteita, mutta miksi? Toimittaja Roosa Laksio selvitti, miksi musiikki itkettää ja mitä itkun aikana koetut tunteet meistä kertovat.

Musiikki vaikuttaa voimakkaasti aivoihin ja voi laukaista monenlaisia tunteita, aina kuplivasta ilosta syvään suruun. Tämä johtuu siitä, että musiikki vaikuttaa laajasti esimerkiksi niihin aivojen osa-alueisiin, jotka säätelevät kuulemista, muistia, tarkkaavaisuutta ja tunteita.

Musiikkipsykologian professori John Sloboda on tutkinut sitä, miten tietyt melodiat voivat laukaista voimakkaita emotionaalisia reaktioita kuuntelijassa.

Sama kappale voi aiheuttaa kahdessa ihmisessä aivan päinvastaisia tunteita. Slobodan mukaan esimerkiksi Adelen ”Someone Like You” -kappaleen sävelkulku kertosäkeessä voi vapauttaa jännitystä ja kirvoittaa kyyneleitä.

Itkukaan ei aina tunnu eri ihmisillä samalta eikä se ilmennä pelkkää surua. Vuonna 2017 American Psychological Associationin tutkimuksessa selvisi, että eri ihmiset voivat kokea itkun aikana hyvin erilaisia tuntemuksia. Joidenkin kohdalla musiikki tuo esiin iloa ja inspiraatiota, kun taas toiset saattavat tuntea surua ja ahdistusta, kun musiikki herättää vaikeita muistoja ja tunteita.

Jaa.
Exit mobile version