Jyväskyläläinen Jaana sai viime vuoden lopulla Kelalta viestin, että hänen asumisensa maksaa liikaa. Vuokrayhtiö laski vuokraa, kun asukkaalta suljettiin pääsy makuuhuoneeseen.
Viisikymppisen Jaanan asunto pieneni maaliskuun alussa, kun vuokrayhtiö asensi makuuhuoneen oveen lukon.
Erikoisen tapahtuman taustalla on Jaanan asumistuen leikkaus.
Jaana saa Kelalta tukea asumiseen. Viime vuoden loppupuolella Jaana sai Kelalta viestin, että hänen asumisensa maksaa liikaa.
Asumistuki on laskenut monella hallituksen leikkausten vuoksi.
Jaana yritti etsiä halpaa yksiötä, mutta ei löytänyt sopivaa, eikä hänellä ollut varaa jatkaa aiempaa suuremman omavastuun maksamista.
Epätoivoisen tilanteen edessä Jaana oli yhteydessä vuokranantajaansa Jyväskylän vuokra-asuntoihin (JVA), ja pyysi asunnon muuttamista joustoasunnoksi. Jaana oli kuullut menettelystä tuttavaltaan.
Niinpä Jaanan makuuhuoneen oveen asennettiin lukko, jolloin kaksiosta tuli yksiö. Kun neliöt vähenivät, myös vuokra laski.
Jaana esiintyy anonyymisti, koska jutussa käsitellään hänen terveyttään ja toimeentuloaan. Jaanan henkilöllisyys on toimituksen tiedossa, ja Yle on nähnyt Kelan Jaanalle lähettämän viestin.
Tilanteita eri puolilla Suomea
Joustoasuminen tarkoittaa menettelyä, jossa asunnon kokoa on mahdollista muuttaa tarpeiden mukaan.
Valvontaryhmän johtaja Sami Turunen valtion tukeman asuntorakentamisen keskuksesta (Varke) kertoo, että asuntojen koon muuttaminen huoneita lukitsemalla on melko harvinaista, mutta tilanteita on eri puolilla Suomea.
Esimerkiksi JVA:lla on tällä hetkellä noin sata joustoasuntoa, kun kaikkiaan asuntoja on noin 7 200. Yhtiön asiakkuuspäällikkö Anu Kärkkäinen kertoo, että usein asunto on todellista pienempi jo vuokrasuhteen alkaessa, mutta silloin tällöin asunnon kokoa muutetaan kesken vuokrasuhteen.
Jaanan asuttama talo on rakennettu valtion tuella, eli se on Ara-rahoitteinen. Ara-kohteissa saman kohteen asukkailta ei voi periä erilaista vuokraa, jos asunnot ovat kooltaan, varustukseltaan ja kunnoltaan samanlaisia.
Niinpä pelkän vuokran alentaminen ei ollut Jaanan tapauksessa mahdollista.
Kärkkäinen kertoo, että joustoasuminen on vastaantulo vuokralaisia kohtaan. Asuntoa on mahdollista pienentää lukitsemalla huoneita, jos asukas niin toivoo.
Myös JVA hyötyy joustoasumisesta. Menettely on mahdollista kohteissa, joiden kysyntä ei ole suurta.
– Jos meillä on pitkäaikainen hyvä vuokralainen, jatkamme mielellämme vuokrasuhdetta, toteaa Kärkkäinen.
”Olen taas olohuoneessa”
Jaana pitää tilannettaan nöyryyttävänä.
Viisikymppinen Jaana kertoo, että hän on ollut työelämässä yhtäjaksoisesti noin 30 vuotta. Jaana jäi sairauslomalle nivelrikon vuoksi noin puoli vuotta sitten, minkä jälkeen hänen tulonsa tippuivat.
Jaanaa harmittaa, että huonon taloustilanteen sattuessa yhteiskunta ei tue häntä nykyistä enempää.
– Olen ollut yksinhuoltaja ja asunut olohuoneessa. Kun muutin tähän asuntoon, sain vihdoin oman makuuhuoneen, mutta nyt olen taas olohuoneessa.
Silti Jaana on tyytyväinen, ettei hänen ollut pakko muuttaa. Hän voi jatkossakin asua kodissa, josta on jo tehnyt oman näköisensä.
Nivelrikon vuoksi Jaana tuskin pystyy enää jatkamaan työtä, jota hän teki vuosien ajan. Sairausloman jälkeen hänen tavoitteenaan on kouluttautua uuteen ammattiin.
Jaana toivoo, että jonain päivänä makuuhuoneen lukko poistetaan.
Onko sinulla meille uutiskuva, -video tai juttuvinkki?
Voit lähestyä toimitusta luottamuksella ja lähettää alla olevalla lomakkeella vinkkisi, uutisvideosi tai -kuvasi meille.