sunnuntai, 19 toukokuun

Pohjois-Karjalan aluehallituksen puheenjohtaja toivoo, että uudet päätökset nuijittaisiin pöytään vielä tämän vuoden aikana.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue eli Siun sote joutuu aloittamaan pitkään valmistellun palveluverkkonsa suunnittelun alusta.

Syynä on Itä-Suomen hallinto-oikeuden näkemys, jonka mukaan osa hyvinvointialueen päättäjistä oli jäävejä, kun suunnitelmia tehtiin. Tällä perusteella hallinto-oikeus kumosi Siun soten viimevuotiset päätökset viime perjantaina.

Aluehallituksen puheenjohtaja Juha Mustonen (kesk.) pitää linjausta ennakkotapauksena koko muulle Suomelle. Useimmilla muilla hyvinvointialueilla palveluverkon yhtä laajaa uudistamista vasta suunnitellaan.

Hallinto-oikeuden mukaan Siun soten niin kutsutun tulevaisuuslautakunnan neljään ensimmäiseen kokoukseen osallistui jäseniä, jotka istuvat kunnanhallituksissa tai ovat niiden varajäseniä.

– Emme hoksanneet, että tämä olisi ongelma. Itse suunnitelma oli sen sijaan hyvä, siitä ei tullut poikkipuolista sanaa, Mustonen sanoo.

Käsittely avataan uudelleen

Siun soten kaavailemassa mallissa Pohjois-Karjalassa olisi seitsemän laajan palvelun sote-asemaa ja Joensuuhun sijoittuva sotepalvelukeskus. Lisäksi useille paikkakunnille palvelut järjestettäisiin liikkuvina eli esimerkiksi autoilla.

Mustosen mukaan on mahdollista, että aiemmin päätetty palveluverkko muuttuu, kun asiaa aletaan käsitellä alusta asti uudelleen.

– Keskustelua varmasti herää. Aiomme nyt olla erityisen tarkkana, ettei tule jääviyskysymyksiä, mutta käsittely pitää joka tapauksessa avata uudelleen, Mustonen kertoo.

Lopullisesti uusi aikataulu päätetään aluehallituksen kokouksessa toukokuun lopulla. Mustonen arvelee, että uudet päätökset palveluverkosta on nuijittu pöytään tämän vuoden loppuun mennessä.

– Tämä on mutka matkaan, mutta tulevien vuosien alijäämän hillitsemiseksi uudistus on edelleen pakko tehdä.

Jaa.
Exit mobile version