perjantai, 18 lokakuun

Jos Trump voittaa, edessä on epävarmuus – samoin käy, jos hän häviää. Trumpin leiri ei edelleenkään lupaa kunnioittaa presidentinvaalin tulosta, Riiheläinen pohtii.

Janne ”Rysky” Riiheläinenturvallisuuspolitiikan tarkkailija

Yhdysvaltain seuraava presidentti valitaan reilun kahden viikon päästä. Vaalit vaikuttavat jokaiseen maailmankolkkaan – ovat vaikuttaneet jo pitkään.

Republikaanien Donald Trumpin mahdollista valintaa seuraa erityisen tarkalla katseella Venäjän presidentti Vladimir Putin. Ensimmäisen kautensa aikana Trump suorastaan nöyristeli Putinia. Vastikään kävi myös ilmi, että Putin ja Trump ovat pitäneet yhteyttä varsin tiiviisti myös Joe Bidenin presidenttikauden aikana.

Venäjän keskeinen ulkopoliittinen tavoite on ollut heikentää tukea Ukrainalle. Eniten Trumpin mahdollista valtaannousua pelätäänkin varmaan Kiovassa.

Putin seuraa erityisen tarkalla katseella Trumpin mahdollista voittoa.

Trump on uhonnut loihtivansa rauhan Ukrainaan vuorokaudessa. Se tarkoittanee, että Trumpilla on Ukrainalle tarjous, josta ei voi kieltäytyä. Eikä Euroopalla ole kykyä, eikä monilla mailla haluakaan, taata yksin Ukrainan sotilaallista kykyä puolustaa maataan.

Kremlille rauha kelpaa kuitenkin vain, jos tarjolla on riittäväksi katsottu voitto sodassa. Suomen kohdalla sellainen rauha tarkoittaisi Venäjän uhan kasvua merkittävästi. Venäjä voisi jälleenrakentaa sotilaallista voimaansa, ja samaan aikaan Trump todennäköisesti heikentäisi Natoa.

Yhdysvaltain kongressi sääti Trumpin edellisen kauden pelästyttämänä lain, jonka mukaan Yhdysvallat ei voi erota Natosta pelkällä presidentin päätöksellä. Käytännössä Valkoisen talon hallitsija pystyy kuitenkin irtisanoutumaan Natosta niin, että puolustusliiton pelote heikkenee tai jopa häviää.

Suomessakin on koko ajan varauduttu myös Trumpin voittoon. Häneen pidettiin yhteyttä meidän Nato-prosessimme ajan, ja yhteydenpito republikaaneihin on jatkunut senkin jälkeen.

Trumpin valinta tarkoittaisi hankaluuksia myös Euroopan unionille.

Istuva presidenttimme oli aikoinaan vaihto-oppilaana Floridassa Trumpin nykyisessä kotiosavaltiossa ja pelasi myöhemmin siellä golfia yliopiston joukkueessa. Mikäli Trump valitaan, on Alexander Stubbin sosiaalisille taidoille käyttöä täysimääräisesti.

Trumpin valinta tarkoittaisi hankaluuksia myös Euroopan unionille. Unkarin itsevaltainen pääministeri Viktor Orban on yksi Trumpia kiihkeästi kannattavan väen suosikkeja. Kun Orban kiersi ”rauhankiertueellaan” maailmaa, hän tapasikin Trumpin henkilökohtaisesti tämän kotona Mar-a-Lagossa.

Jos Trump valitaan nyt toistamiseen, se antaa Orbanille poliittista selkänojaa jatkaa linjallaan. Tällöin Unkari yhdessä Slovakian ja kenties Itävallan kanssa haastavat ja haittaavat arvopohjaisen Euroopan unionin elämää merkittävästi. Nykyinen parlamentin enemmistö ja komission johto ovat jo nyt valmiiksi napit vastakkain Orbanin kanssa.

Trump pitää itseään vahvana johtajana, ja hän myös ihailee sellaisia. Muun muassa Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman, Kiinan diktaattori Xi Jinping, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Unkarin pääministeri Viktor Orban ovat hänen suosikkijohtajiaan.

Saudi-Arabiassa Trumpin valintaa toivotaankin varmasti. Trumpin vävy Jared Kushner toimi Trumpin hallinnossa, minkä jälkeen hän sai noin kahden miljardin dollarin sijoituksen yritykseensä Saudi-Arabiasta. Viime kesänä kerrottiin, että Saudi-Arabiaan rakennetaan Trumpin nimeä kantava pilvenpiirtäjä.

Kysymys on paitsi öljyn hinnasta myös suhteesta Iraniin. Saudi-Arabia ja Iran nimittäin kilpailevat kovaotteisesti alueen ykkösvallan asemasta.

Trumpin tuki antaisi Israelin Netanjahulle paremmat mahdollisuudet käydä häikäilemätöntä sotaa.

Samaan aikaan sotaa käyvän Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu odottaa ja toivoo Trumpin valtaanpääsyä kiihkeästi. Trumpin tuki antaisi hänelle paremmat mahdollisuudet käydä häikäilemätöntä sotaa, myös Irania vastaan.

Pelissä on sekin, että pääministeriys suojaa tällä hetkellä Netanjahua rikosoikeudenkäynneiltä. Hänellä on siis sama lehmä ojassa kuin Trumpilla, jolle presidenttiys antaisi mahdollisuuden määrätä häntä vastaan suunnatut liittovaltion rikosjutut lopetettaviksi.

Kun Yhdysvaltain presidentinvaalin lopputulos selviää, maa käpertyy varmasti itseensä joksikin aikaa. Jos Trump häviää, hän tulee haastamaan tuloksen. Trump, tai kukaan johtavista republikaaneista, ei ole suostunut vielä suoraan sanomaan, että he kunnioittavat myös hävittyä vaalitulosta. Niin ikään kukaan heistä ei edelleenkään myönnä Trumpin tappiota edellisissä vaaleissa.

Marraskuun viidentenä päivänä alkaa siis suuri epävarmuuden kausi, jonka kestosta ei ole tietoa. Kumpi tahansa voittaakin, Yhdysvallat on vaalien jälkeen ainakin hetken heikko ja hajanainen. Se tarkoittanee erilaisten konfliktien syntyä ja kärjistymistä maailmalla.

Mutta pahimmillaan Yhdysvallat vajoaa sisäiseen kaaoksen kierteeseen, joka voi murentaa koko valtion. Tämä suunta voi toteutua, voittaa vaalit kumpi tahansa, mutta todennäköisempää se on Trumpin johdolla.

Tulossa ovat siis vaalit, jotka suoraan vaikuttavat kenties eniten maailmantilanteeseen kuin mitkään vaalit koskaan aiemmin. Marraskuun alun vaalivalvojaisissa on mukana koko maailma.

Janne ”Rysky” Riiheläinen

Kirjoittajan tunnelmia näissä vaaleissa ei voi kuvata jännittyneiksi – paremminkin hän on kauhuissaan.

Jaa.
Exit mobile version