Koulujen ylijäämäruokaa myydään halukkaille hävikin hyödyntämiseksi.
Jyväskyläläinen Tapio Manninen pakkaa kaksi litran rasiaa nakkikeittoa autoonsa. Hän tuli hakemaan ostamansa ruuat Mankolan yhtenäiskoulun keittiön ovelta.
Manninen ostaa ylijäämäruokaa lähes viikoittain.
– Ruoka on edullista ja hyvää, eikä mene nyt hukkaan. Ilman muuta käytän hyväkseni tällaisen mahdollisuuden.
Jyvässeudulta kerätään vuosittain biojätettä niin paljon, että sillä voisi täyttää 50 metrin uima-altaan kolmekymmentä kertaa.
Koko Suomessa elintarvikejätettä syntyy Luken mukaan yhteensä 78 miljoonaa kiloa ja ruokahävikkiä 61 miljoonaa kiloa vuosittain. Koulujen osuus ruokahävikistä on 11 prosenttia ja päiväkotien neljä prosenttia. Suurin osa hävikistä syntyy linjastoilta.
Kylän kattaus valmistaa päivittäin 18 000 ruoka-annosta Jyväskylän kaupungin kouluille ja päiväkodeille. Laskennallisesti se tarkoittaisi Jyväskylässä noin 2 000 annoksen päätymistä hävikkiin lautasilta ja linjastolta. Kylän Kattaus ei ole linjastohävikin osuutta mitannut.
Kylän kattaus pyrkii vähentämään elintarvikejätteen määrää merkittävästi esimerkiksi kehittämällä prosesseja.
Jyväskylän kymmenellä koululla on pitkään tarjoiltu hävikkilounasta eläkeläisille, työttömille ja lapsiperheille. Viime keväästä lähtien on otettu käyttöön myös maksuton ResQ-sovellus, jonka kautta monilta päiväkodeilta ja kouluilta voi ostaa ylijäämäruokaa kotiin.
Kouluruokaa myydään litran ja puolen litran pakkauksissa. Litran annos maksaa kolme euroa. Hinta alenee sovelluksessa automaattisesti, jos se ei ala mennä kaupaksi.
Annoksista saadaan Jyvässeudulla myytyä keskimäärin 37 prosenttia. Ruoka on noudettavissa iltapäivisin vain muutaman tunnin ajan. Sen uskotaan olevan yksi syy, miksi ruokaa ei mene enemmän kaupaksi.
– Pikkuhiljaa palvelu aletaan löytää, mutta toki toivotaan, että saataisiin lisää asiakkaita, sanoo Jyväskylän kaupungin ruokapalveluista vastaavan Kylän Kattauksen palvelupäällikkö Sanna Valkonen.
Palvelua aiotaan vähitellen laajentaa Jyväskylän kaikkiin kouluihin ja päiväkoteihin, joissa on palvelukeittiö.
Suomessa jo yhdeksällä paikkakunnalla myydään koulujen ja päiväkotien ylijäämäruokaa ResQ-sovelluksen kautta. Keskimäärin 70 prosenttia ruuasta saadaan myytyä.