Ely-keskus tarkkailee sammutusvesien ja palosta johtuvien haitta-aineiden vaikutuksia vesistöön.
Sammutusraivaus Remeon jätelaitoksella Tampereen Ruskossa jatkuu viikonlopun yli. Pelastuslaitos on ottanut sammutukseen vettä Ahvenisjärvestä.
Perjantaina Hervannassa käyneen Ylen toimittajan mukaan järven pinta on laskenut huomattavasti.
Päivystävä palopäällikkö Jari Nieminen Pirkanmaan pelastuslaitokselta ei osaa kertoa, kuinka monta tuhatta litraa vettä tähän mennessä on kulunut.
– Sen voin sanoa, että sitä on kulunut todella paljon ja tulee kulumaan myös jatkossa. Lukuja on luvassa sitten, kun on loppuraportin aika, hän sanoo.
Perjantaista lähtien vettä on ohjattu palopaikalle myös vanhassa louhoksessa olevasta luonnonvesilähteestä.
– Sieltä on vedetty palopaikalle kilometrin pituinen runkolinja, josta syötetään kahta vesitykkiä.
Niemisen mukaan sammutustöissä on alkuvaiheessa käytetty myös sammutusvaahtoa, mutta sitä ei ole tarvittu enää pariin päivään.
Veden lisäksi sammutuksessa on käytetty veden pehmentäjää. Sen tarkoitus on tehdä sammutettavan materiaalin päälle kalvo, jotta happi saadaan eristettyä ja vesi iskeytyy palavaan materiaaliin paremmin.
– Se on toiminut tässä kohtalaisen hyvin, ja samaa ainetta käytetään paljon maastopaloissa. Se on yhdenlaista ”mäntysuopaa” se aine, Nieminen kertoo.
Ympäristövaikutukset tutkitaan
Varhain tiistaiaamuna syttyneen palon sammutuksesta on väistämättä syntynyt vesivirtoja lähialueelle. Esimerkiksi Vihiojaan virtaavassa Houkanojassa on runsaasti vaahtoa.
Asukkaat ovat olleet huolissaan jätteenkäsittelylaitoksen ja palon ympäristövaikutuksista.
Niemisen mukaan sammutusvaahto ja veden pehmentäjä eivät itsessään ole ympäristölle haitallisia.
– Molemmat aineet ovat ekologisia. Myös sammutusvettä on nyt saatu kuljetettua alueelta pois jatkokäsittelyyn. Toki sammutusveden mukana kulkeutuu väistämättä jäämiä palavasta jätteestä, joten ympäristövaikutuksiakin varmasti on.
Ely-keskus seuraa meneillään olevan tulipalon vaikutuksia ympäristöön ja ilmanlaatuun mittauksilla ja näytteillä. Vihiojaan laskevasta läheisestä Houkanojasta on esimerkiksi tilattu vesinäytteet, joista tutkitaan haitta-aineiden pääsyä vesistöön.
Pirkanmaan ely-keskus ja Tampereen kaupunki tiedottivat perjantaina, että ympäristönäytteitä tullaan ottamaan lähiympäristöstä myös tulipalon akuutin vaiheen jälkeen. Jälkitoimenpiteenä arvioidaan myös tarvittavat puhdistustoimet savun ja pienten hiukkasten leviämisalueilla.
Tampereen kaupungin terveydensuojelu tiedottaa näytetuloksista ja tarvittavista jatkotoimista myöhemmin.