torstai, 14 marraskuun

Yli 20 miljoonaa euroa tienannut Saber Kordestanchi, 38, on omanlaisensa lasikaton rikkoja.

Kordestanchin perustama ohjelmistoyritys toi hänelle viime vuonna Suomen 11:nneksi suurimmat tulot. Se tekee Kordestanchista yhden ensimmäisistä verolistan kärkisijoille nousseista maahanmuuttajista.

Ajatteletko itseäsi roolimallina, kun nousit ulkomaalaisena yrittäjänä veropäivän tulolistoille?

– Ilahdun, jos voin esimerkilläni rohkaista muita maahanmuuttajia, mutta vieroksun sitä, että roolimalleina nähdään yleensä vain taloudelliset menestyjät, Kordestanchi vastaa.

Kordestanchi toteaa, että Suomessa rikkaita ja menestyjiä ei ylistetä yhtä paljoa kuin vaikkapa Yhdysvalloissa. Täälläkin heitä korostetaan silti Kordestanchin mielestä liikaa. Esimerkiksi hoitajat, opettajat tai ruokalähetit unohdetaan liian herkästi.

– Omia roolimallejani ovat olleet vanhempani, jotka ovat sosiaalityöntekijöitä. He ovat tehneet paljon yhteisönsä hyväksi.

Torstain veropäivän tuoma huomio oli häkellyttävää. Näin Kordestanchi sanoo useasti haastattelun aikana.

Alku oli jo keskiviikkona, kun Helsingin Sanomat julkaisi Kordestanchin haastattelun, jossa jättitulot tulivat esiin. Torstaina, kun verotiedot julkistettiin, huomio alkoi todella kiihtyä.

– Henkilökohtaisella tasolla verotietojen tuoma huomio on todella häkellyttävää. Yhteiskunnan tasolla avoimuus on kuitenkin todella hyvä juttu, ja toivoisin, että kaikki maat toimisivat samoin.

Avoimuuden tarpeesta kertovat Kordestanchin mielestä esimerkiksi Panaman paperit ja vastaavat tietovuodot, jotka paljastivat valtavan veronkierron.

Sijoituksia maahanmuuttajien startupeihin

Kordestanchi on yksi Hostaway-yhtiön perustajista yhdessä Mikko Nurmisen ja Marcus Räderin kanssa. Yhtiö tekee ohjelmistoja Airbnb:n kaltaisen lyhytaikaisvuokrauksen hallinnoimiseen. Hostawayn alustoilla voi hallinnoida esimerkiksi vuokrakohteiden varauksia, hinnoittelua, raportointia ja markkinointia.

Perustajakolmikko teki viime vuonna suuret tulot, kun yhdysvaltalainen pääomasijoittaja PSG Equity sijotti Hostawayhin runsaat 160 miljoonaa euroa. Tuolloin perustajat myivät PSG:lle siivun osakeomistuksestaan ja tienasivat miljoonansa.

Kordestanchi ei ole ostellut luksustuotteita rikastuttuaan. Eikä hänellä ole aikeita tehdä niin tulevaisuudessakaan.

Sen sijaan hän sanoo haluavansa sijoittaa – etenkin maahanmuuttajien perustamiin startupeihin.

Kordestanchi tietää omista kokemuksistaan, että ulkomaalaisena Suomessa ei ole helppoa löytää töitä, edetä uralla tai saada rahoitusta yritykseen. Samaa sanovat lukuisat muut maahanmuuttajat.

– Juuri pari päivää sitten juttelin Uberissa ulkomaalaisen kuskin kanssa. Hän sanoi haluavansa perustaa yrityksen, mutta että mahdollisuudet ovat tiukassa.

Kolmen kuukauden sääntö olisi estänyt yrityksen kehittämisen

Kordestanchi toteaa, että kun ulkomaalaisia syrjitään esimerkiksi rekrytoinneissa tai yrityksissä, se on tappio yhtiöille itselleen ja samalla koko yhteiskunnalle.

Suomessa harmitellaan usein aivovuotoa eli suomalaisten työntekijöiden lähtemistä ulkomaille. Kordestanchi sanoo, että asiaa mietitään harvoin toisin päin.

Esimerkiksi hän itse asui Iranissa noin 25-vuotiaaksi asti, sai maassa koulutuksen, käytti terveydenhuoltoa ja muita palveluita. Pian sen jälkeen, kun hän oli siirtynyt työelämään, hän muutti Suomeen. Kaikki nuoruusvuosien kustannukset jäivät Iraniin, Suomi taas sai lähes valmiin työntekijän.

– Se, että kukaan ei tunnu miettivän tai puhuvan tästä puolesta, on täysin mykistävää.

Kordestanchi uskoo, että nykyhallituksen politiikka vähentää maahanmuuttajien halua tulla Suomeen.

Esimerkiksi kansalaisuuden saamiseksi ulkomaalaisen on jatkossa asuttava Suomessa pidempään, vähintään kahdeksan vuotta. Muun muassa Saksassa vastaava aika sen sijaan lyheni äskettäin. Kordestanchi sanoo, että tällaiset muutokset tekevät monille olon, että heitä ei haluta maahan.

– Nämä ovat niitä kysymyksiä, joita ulkomaalaiset ajattelevat, kun he miettivät eri maihin menemistä.

Juuri pari viikkoa sitten Petteri Orpon (kok.) hallitus antoi lakiesityksen työperäisten maahanmuuttajien niin sanotusta kolmen kuukauden työttömyyssäännöstä. Oleskeluluvan menettää, jos on työttömänä yli kolme kuukautta.

Kordestanchi sanoo, että kolme kuukautta on liian vähän.

Hän itse oli paperilla työtön noin puoli vuotta, kun hän kehitti nykyisten yhtiökumppaniensa kanssa Hostawayn ohjelmiston ensimmäistä versiota. Kolmen kuukauden säännöllä Kordestanchi ei olisi uskaltanut irtisanoutua ja ryhtyä kehittämään yritystä.

Pelkästään tältä vuodelta Kordestanchin maksamat 7,2 miljoonan euron verotulotkin olisivat jääneet saamatta.

Jaa.
Exit mobile version