Pulaa on erityisesti naudanlihasta, jonka tuotanto on laskenut, mutta kysyntä kasvanut.
Kauppojen jauhelihahyllyt ovat viime viikkoina ammottaneet välillä tyhjyyttään. Erityisesti naudan jauhelihassa on ollut saatavuusongelmia eri puolilla Suomea. Tilanteesta ovat kertoneet muun muassa Maaseudun tulevaisuus ja Iltalehti.
S-ryhmän lihatuotteista vastaava tuoteryhmäjohtaja Kim Strömsholm vahvistaa Ylelle, että jauhelihasta on ollut ajoittaista pulaa.
S-ryhmän mukaan ongelma on valtakunnallinen. Naudan jauhelihan myynti on käynyt alkuvuodesta ennustettua paremmin ja se on aiheuttanut yksittäisiä tuotepuutteita.
Jyväskylän Seppälän Prisman päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Juuso Tyyskä kertoo, että tilanne kaupassa vaihtelee.
– Esimerkiksi tänään on tosi hyvä tilanne ja on saatu se määrä jauhelihaa, mitä on tilattu. Joinakin päivinä jauheliha on päässyt loppumaan kokonaan, Tyyskä kertoo.
Kysyntä ylitti tarjonnan
Syitä naudanlihan puutteeseen on useita, kertoo HK Foodsin lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen.
Naudanlihan tuotanto Suomessa on vähentynyt viime vuosina nopeasti.
Vielä vuonna 2020 suomessa oli lähes 10 000 nautatilaa, mutta ennusteen mukaan määrä laskee tämän vuoden aikana noin 6500 tilaan. Erityisesti pienet tilat ovat lopettaneet toimintansa.
Kauppias Pekka Kukkonen K-Citymarket Keljosta kertoo videolla, miltä jauhelihan saatavuustilanne näyttää kaupan näkökulmasta.
Toinen lihapulaan vaikuttava asia on lihavarastojen hupeneminen.
Järvisen mukaan lihan hinnan kallistuminen johti vuosina 2022 ja 2023 naudanlihan kysynnän nopeaan laskuun. Sen seurauksena varastot kasvoivat. Paisuneita varastoja ryhdyttiin purkamaan hintakampanjoilla. Viime vuonna naudanlihan kysyntä kasvoikin noin neljä prosenttia.
Hinta nousee
Nyt naudanlihan kysyntä on ylittänyt tuotannon, eikä tilannetta pystytä tasoittamaan varastoista. Lopputulos näkyy kuluttajille tyhjinä jauhelihahyllyinä.
– Suomalaiset ovat jauhelihakansaa, joten tilanne näkyy ensimmäisenä siellä. Todennäköisesti niukkuus myös jatkuu, koska varastot ovat matalat, Järvinen sanoo.
Järvinen näkee tilanteelle vain yhden ilmeisen ratkaisun: jauhelihan hinta tulee nousemaan.
– Kysynnän ja tarjonnan laki toimii sillä tavalla, että hintataso lähtee korjaamaan tilannetta. Todennäköisesti tämä vuosi tulee olemaan haastava naudanlihan saatavuudessa, Järvinen arvioi.
Lihan kysyntä kasvanut Afrikassa
Atrian lihaliiketoiminnasta ja viennistä vastaavan johtajan Markku Hirvijärven mukaan tilanteen taustalla on myös naudanlihan kysynnän kasvu maailmalla.
Kysyntä on ollut kovaa viime syksystä lähtien etenkin Pohjois-Afrikassa, jonne isot lihantuottajamaat, kuten Puola, Tanska, Ranska ja Saksa ovat vieneet tavaraa.
– Tämä on aiheuttanut sen, että Suomessa yritykset, jotka käyttävät ulkomaista lihaa, eivät sitä saa tai sitten hintataso on korkea, Hirvijärvi sanoo.
Hirvijärven mukana kysyntäpiikki on historiallinen. Se on nostanut lihan tuottajahintaa, joka on Euroopassa tällä hetkellä selvästi korkeampi kuin Suomessa.
Maataloustuottajain keskusliitto MTK:sta kerrotaan, että Suomessa lihan tuottajahinta on tällä hetkellä 10–30 prosenttia EU:n keskimääräistä tuottajahintaa alhaisempi.
– Meidän pitää pystyä ketjuna parantamaan tilannetta ja vahvistamaan Suomen ruokahuoltovarmuutta. Olemme pikkusen uinuneet tilanteessa, emmekä ole ymmärtäneet, että tilanne näin räjähdysmäisesti tulee, Hirvijärvi sanoo.
Muokattu 14.3.2025 klo 16.04: Juttuun lisätty Atrian Markku Hirvijärven kommentit.