perjantai, 15 marraskuun

Kun Jenni Kynnös palasi 24-vuotiaana reppureissulta Aasiasta, tilillä oli vielä 200 euroa rahaa. Hän päätti perustaa somemarkkinointiyrityksen. Kokemus alalta ja muutama potentiaalinen asiakas auttoivat alkuun.

– Lähdin sellaisella nuoruuden hölmöllä huumalla eteenpäin.

Alussa tärkeintä oli ottaa puhelin käteen ja löytää asiakkaita. Kaikki työt oli otettava vastaan. MySome-yritys eteni tulorahoituksella, eli ensimmäiset työntekijät ja toimisto hankittiin vasta sitten, kun asiakkailta oli saatu tarpeeksi rahaa.

– Moni ajattelee, että alkuun pääsemiseen tarvitsee aina sijoittajarahaa. Ei todellakaan, vaan myyntiä!

Yritys lähti jo toisena vuonna jyrkkään kasvuun. Kynnöksen mukaan tässä auttoi ahkera myyntityö ja selkeästi muotoiltu palvelu.

Firma kasvoi neljässä vuodessa neljän miljoonan euron liikevaihtoon. Kun Kynnös myi firman kotimaiselle pörssiyhtiölle, tilille tipahti suuri summa rahaa. Kauppasummaa Kynnös ei paljasta salassapitosopimuksen takia.

Kynnös oli jo pitkään ollut paperilla miljonääri, mutta kun raha realisoitui, niin kävi myös unelmille. Ensimmäisenä Kynnös osti kodin meren ääreltä.

Kynnös puhuu rahoistaan, koska haluaa näyttää erilaista esimerkkiä vaurastumisesta – ettei ajatella sen olevan sallittua vain pukumiehille, kryptosijoittajille ja lottovoittajille. Kuva: Reetta Kauranen / Yle

Vuonna 2022 verokone listasi Kynnöksen kovatuloisimpien nuorten joukkoon. Sen jälkeen hän on perustanut lukuisia yrityksiä tilitoimistosta ohjelmistorobotteihin, ja hänet tunnetaan Nelosen Leijonan luola -ohjelman enkelisijoittajana. Hän on myös suosittu puhuja yritystapahtumissa ja rahapodcasteissa.

Haastattelun aikaan Kynnöksellä on varallisuutta reilu miljoona euroa kiinteistöissä, noin miljoonan osakesalkku, ja lisäksi noin 800 000 euroa listaamattomissa yrityksissä.

– Ja sitten minulla on tietenkin käteisvarat, autot ja tällaiset – en hanki mitään asioita velaksi.

Eläinrakas Kynnös haluaisi lähteä Aasiaan pelastamaan norsuja tai kilpikonnia. Samalla hän uskoo, että maksaessaan veroja ja työllistäessään muita yrittäjänä hän voi tehdä enemmän hyvää. Kuva: Reetta Kauranen / Yle

Raha auttaa sietämään stressiä

Moni kuvittelee, että Kynnös on koko ajan töissä. Toimistolla vierähtää yhdeksän tuntia päivässä. Välillä menee yötöiksi, mutta vastapainoksi päivällä voi ottaa vapaata. Yrittäjyys on Kynnökselle elämäntapa, joka ei vielä ainakaan uuvuta.

Kynnöksellä on poikkeuksellisen vahva kipinä. Kyky sietää stressiä on kehittynyt vuosien varrella.

– Kun aloitin yrittäjänä, olin paljon hermoheikompi ja huomasin, että pienet asiat menivät ihon alle.

Vuosien kokemus on kovettanut nahkaa, eikä maailma ole helposti vaarassa kaatua. Myös vauraus auttaa.

– Ei tarvitse miettiä, että mitä jos auto menee rikki, tai muita tällaisia arjen asioita.

Inspiroiva yrittäjä saa välillä myös negatiivista palautetta. – Moni pitää minua tosi ärsyttävänä. Ymmärrän tämän hyvin, ärsytän välillä itseänikin.

Kynnös uskoo, että aikaansaava asenne ja energia vaikuttavat uralla etenemiseen – ja sitä kautta vaurastumiseen. Asenne näkyy ihmisillä eri tavoin. Kynnös kehottaa miettimään, mitä tuot huoneeseen, kun astut sisään.

Kynnös tunnustaa olevansa sähköjänis, jota ärsyttävät hitaat asiat, kuten kassajonot ja ihmisten aikaansaamattomuus. Myös jatkuva negatiivisuus, erityisesti tiimityössä, turhauttavat.

– Sen ankeuttaja- tai lahnamoodin voi jättää kotiin.

Kynnös optimoi aikansa ja uskoo, että moni saisi itsestään enemmän irti tekemällä samoin. Jos tiedossa ei ole tärkeitä tapaamisia, Kynnös pukee joka aamu ylleen saman asun ja pääsee siten nopeasti ovesta ulos.

Sen sijaan että ajaisi itse, Kynnös kulkee paikasta toiseen Boltilla – näin vapautuu aikaa sähköposteihin vastaamiseen.

Nopea tempo ja rohkeus näkyvät myös päätöksissä. Niitä Kynnös tekee valtavasti.

– Osa on täysin surkeita, mutta kun niitä tekee tarpeeksi, ainakin ne johdattavat johonkin. Kun on vähän sellainen hullunkurinen ja trolli, tulee nähtyä paikkoja.

Yrittäjyys on Kynnökselle koukuttava peli. Se tarjoaa mahdollisuuden tehdä koko ajan enemmän, isompaa ja jotain ennennäkemätöntä.

Nykyiset yrityksensä Kynnös on perustanut puolisonsa ja parhaiden ystäviensä kanssa. Hän haluaa viettää läheisten ihmisten kanssa mahdollisimman paljon aikaa, myös töissä.

Bisneksen lisäksi yrittäjyys on Kynnökselle väylä toteuttaa muutosta yhteiskunnassa ja työkulttuurissa. Helsingin Sanomat kirjoitti Toimistomummolasta, joka syntyi halusta rakentaa social impact -firma ja näyttää, että samaan aikaan voi tehdä hyvää ja rahaa. Tarkoitus on tehdä tiliä samalla, kun eläkeläiset leipovat pullaa ja lämmittävät toimistojen ilmapiiriä korvausta vastaan.

Toistaiseksi mummobisneksellä ei Kynnöksen mukaan ole tehty voittoa.

Kalliilla autoilla, kelloilla ja merkkivaatteilla pröystäily ei kuulu Kynnöksen menestysfilosofiaan. Poikkeus kuitenkin löytyy. Kynnös rakastaa Minna Parikan pupukenkiä ja glitterkorkoja. Kuva: Reetta Kauranen / Yle

Kaikki paitsi Excel on hauskaa

Kynnös inhoaa ainaista valitusta työelämästä. Työnteko voi olla myös mielekästä ja merkityksellistä.

– Ymmärrän, että joillakin on ihan kamalat duunit ja työympäristöt, mutta kaikki voisivat kuitenkin tavoitella iloa ja inspiraatiota työelämässä.

Kynnös paljastaa, että hänelle tärkein arvo on hauskuus. Jokaisesta päivästä on löydettää jotain pilkettä.

Onneksi yrittäminen on hauskaa. Samoin tanssiminen, sosiaaliset tilanteet ja kiinnostavat keskustelut – kaikki, mikä poikkeaa tylsästä arjesta. Rutiinityöt ja Excel aiheuttavat puistatuksia.

Rehellisyys ja luottamus ovat Kynnökselle niin ikään tärkeitä arvoja. Eniten häntä ottaa päähän kaiken maailman kusettaminen.

– Suhtaudun hyvin skeptisesti esimerkiksi verkkokursseihin, jotka opettavat, miten sinusta tulee miljonääri.

Kynnös ihmettelee, miksi naisyrittäjien kohdalla herää edelleen epäilys rikkaista vanhemmista.

– Kun olen julkisuudessa, eniten googlataan minun nimeni plus isä – se on mielestäni yllättävää.

Vanhemmat eivät ole Kynnöksen vaurauden takana. Tosin kasvatus on saattanut luoda pohjaa menestymiselle.

Kynnöksen isä tiesi, että tytär on hyvä koulussa. He tekivät diilin, että ysin ja kympin arvosanasta tytär saa rahaa, mutta jos menee huonommin, niin tämä joutuu maksamaan itse.

– Ei ikinä mennyt, mutta mielestäni tämä oli hyvä systeemi.

Kynnös kiittelee, että vanhemmat eivät painostaneet mihinkään, mutta eivät myöskään silitelleet päätä.

– Se on ihan hyvä, että otetaan vähän kovempi linja, kyllä lapset voivat myös itse jostain selvitä.

Jos et osaa, katso Googlesta

Äkkirikastuminen on monen haave, ja sijoittaminen kasvattaa suosiotaan. Kynnös näkee, että esimerkiksi uusiin kryptovaluuttoihin sijoittaminen on riskialtista – varsinkin, jos niihin laittaa kiinni koko omaisuuden.

– Se on ihan sama kuin menisi kasinolle ja heittäisi kaiken punaiselle, mutta kukin tyylillään.

Moni rikastuisi mieluiten lottovoitolla tai perinnöllä. Kynnöksen mukaan yrittäjyyttä pitäisi arvostaa enemmän.

Hän uskoo, että helpoin tie menestyä tai vaurastua on perustaa firma nollasta ja lähteä kasvattamaan sitä.

Kynnöksen mielestä lähes kaiken voi jo oppia Googlesta, eikä perinteistä opintopolkua välttämättä tarvita. Varsinkaan uusilla aloilla.

– YouTube auki ja kyllä sieltä joku kertoo, miten homma tehdään. Itse lähdimme tekemään ohjelmistorobotteja, vaikka meillä ei ollut niistä mitään kokemusta entuudestaan.

Vauraudesta puhumisella on lieveilmiönsä. Kynnös saa paljon yhteydenottoja, joissa pyydetään rahaa tai treffeille. Kynnös on onnellisesti naimisissa ja tekee hyväntekeväisyyttä järjestöjen kautta. Kuva: Reetta Kauranen / Yle

Kynnös tietää, että yrittäjyyteen hyppääminen ei ole kaikille yhtä helppoa. Jokainen lähtee liikkeelle eri tilanteesta ja taustasta. Silti hän toivoo, että kaikilla olisi rohkeus opiskella uusia asioita – tai ainakin ajatella vähän eri tavalla.

Aina ei tarvita yritysideaa

Yrittämiseen ei tarvita edes uniikkia yritysideaa.

– Perusta vaikka tilitoimisto. Niitä on neljä tuhatta, eli ainakin markkinoilla on kysyntää – ja on aika paljon asioita, joita voit tehdä alalla paremmin.

Kynnös itse myy palveluita vain yrityksille.

– Kuluttajilta on hirveän vaikeaa nyhtää rahaa. Monet ovat todella hintatietoisia.

Hän myös rakastaa aloja, joilla voi käyttää kuukausilaskutusta. Projektibisneksessä joutuu löytämään jatkuvasti uusia asiakkaita.

Kynnöksellä on omien sanojensa mukaan epäsuosittu mielipide yrittäjyydestä. – Mielestäni Suomessa on ihan hyvä verotus. Mielestäni siitä on tehty vähän liian iso mörkö. Kuva: Reetta Kauranen / Yle

Uutta firmaa perustaessa Kynnös pohtii myös työvoimaa.

–En voisi kuvitella, että palkkaisin aivokirurgeja, koska heitä on aika vaikea itse kouluttaa.

Niin, melkein kaiken voi opetella YouTubesta.

Jenni Kynnös tietää, miten rahaa tehdään. Nuori yrittäjä nousi rahattomasta opiskelijasta miljoonatienesteihin vain neljässä vuodessa. Mikä on miljonäärin menestysfilosofia?

Perjantain keskusteluohjelmassa puhutaan siitä, tuoko raha onnea. Munkiksi ryhtynyt tutkijatohtori Johannes Cairns haki onnea luopumalla rahoistaan, mutta pettyi. Talousguru Patrick Itäniemestä Suomi tarvitsee lisää miljönäärejä. Perjantai-dokkari: Miljonäärin vinkit isoihin masseihin. Katso Yle TV1:llä tai Areenassa perjantaina 15.11. kello 21.05.

Jaa.
Exit mobile version