Vasemmistoliiton kansanedustaja Jessi Jokelaisen esikoisteos Femokratia käsittelee naisten asemaa politiikassa.
Vihapuhe ja häirintä ovat asioita, joihin eritoten naisten täytyy politiikassa valmistautua.
Sen tietää myös 28-vuotias oululainen Vasemmistoliiton kansanedustaja Jessi Jokelainen. Omakohtaistenkin kokemusten pohjalta syntyi sarjakuvaromaani Femokratia.
Vihapuheen lisäksi teoksessa pureudutaan muun muassa siihen, onko naisten osallistuminen politiikkaan vieläkään tasavertaista ja kuinka suuri painoarvo naisen ulkonäöllä onkaan politiikassa.
Pian noustuaan eduskuntaan Jokelainen sai puhemies Jussi Halla-aholta (ps.) huomautuksen pukeutumisestaan. Sitä seurasi tuhansia vihaisia viestejä yleisöltä.
– Sentään en saanut yhtään tappouhkausta.
Jokelaisen mielestä hänen saamaansa viharyöppyyn vaikutti sekin, että hän on nimenomaan naispoliitikko.
– Eihän kukaan luultavastikaan ensimmäisenä sanoisi Teemu Keskisarjaa (ps.) huoraksi sen takia, että hänellä on ryttyinen paita päällä eduskunnassa. Kyllähän siinä on ihan selkeästi sukupuolittunut ja naisvihamielinen aspekti.
Tasa-arvotyö ei ole valmis
Kun Jokelaisen työsopimus opetusalalla päättyi kesällä 2023, päätti hän yhdistää yhteiskunnalliset ajatuksensa yhteen rakkaan harrastuksen ja kirjahaaveen kanssa. Jokelainen keskittyi työstämään sarjakuvaa täyspäiväisesti ja oli puoli vuotta pois työelämästä.
Sarjakuva ehti valmistua juuri, kun kesän 2024 eurovaalien jälkeen Jokelainen sai tiedon, että hän nousee varasijalta eduskuntaan Merja Kyllösen tilalle. Oulun kaupunginvaltuutettuna Jokelainen on toiminut vuodesta 2021 lähtien.
– Olen tosi tyytyväinen, että kerkesin saada sarjakuvan valmiiksi, koska en osaa arvioida, olisiko se muuttanut jollain tavalla ilmaisutapaa.
Jokelaisen tapa ilmaista asiat on hyvin suora ja välillä roisikin. Mitään ei kierrellä.
Jokelainen haluaa teoksellaan viestiä, että vaikka Suomesta puhutaan usein tasa-arvon mallimaana, on tasa-arvotyötä vielä paljon tehtävänä.
Yksi konkreettinen tapa edistää sitä on, ettei toisen kokemusta esimerkiksi häirinnästä tai syrjinnästä vähätellä.
– Ne, joilla olisi kaikista eniten valtaa muuttaa asiaa, suhtautuvat välinpitämättömästi tai eivät usko naisten tai vähemmistöjen kokemukseen. Se on varmasti yksi isoimpia esteitä sille, miksi asiat eivät mene eteenpäin.