sunnuntai, 27 lokakuun

Joensuun kaupungin liikuntapalvelut sai vuoden 2023 keväällä harvinaisen testamenttilahjoituksen soveltavan liikunnan toimintavälineiden hankkimiseen.

Harvinainen testamenttilahjoitus mahdollistaa toimintarajoitteisten pääsyn luontoon Joensuussa.

Yksityishenkilöltä saadulla kohdennetulla lahjoituksella Joensuun kaupunki hankki luonnossa liikkumiseen suunnattuja toimintavälineitä.

Välineet ovat päässeet tämän vuoden aikana käyttöön. Ne auttavat toimintarajoitteisia ihmisiä pääsemään sellaisillekin metsäpoluille, joille ei tavallisella pyörätuolilla pääse.

Yhteensä noin 75 600 euron lahjoituksella on hankittu muun muassa maastopyörätuoleja ja -rattaita sekä luistelu- ja hiihtokelkkoja. Ennen lahjoitusta liikuntapalveluilla ei ollut lainkaan toimintavälineitä.

Kaupungin liikuntapalveluista kerrotaan, että vastaavanlaiset lahjoitukset ovat harvinaisia.

Kehitysvammaisten tukiliiton Malike-toiminnan johtava asiantuntija Susanna Tero arvelee, että Joensuu on ensimmäinen kaupunki, joka on pystynyt tekemään kerralla suuren investoinnin useaan toimintavälineeseen.

Toimintavälineiden saatavuus kunnissa vaihtelee suuresti. Ainakin Turussa ja Oulussa toimintavälineitä on laaja valikoima ja niitä on lainattu kuntalaisille jo pitkään.

Kuopion kaupungilla on puolestaan tarjolla vain laskettelukelkka sekä luisteluun ja hiihtoon soveltuva kelkka.

Ketterästi juurakoiden yli

Riku Turuselle on tärkeää päästä luontoon päivittäin. Ulkona käveleminen on hänelle vaikeaa, joten hän liikkuu pääasiassa pyörätuolilla. Lokakuussa hän pääsi testaamaan maastopyörätuolia ensimmäistä kertaa.

Turusta maastopyörätuolissa kuljettaneen fysioterapeutti Janne Kärnän mielestä kulkupeli on ketterä ja helppokäyttöinen.

– Ei tällaiselle polulle olisi tavallisella pyörätuolilla mitään asiaa, hän kertoo.

Riku Turunen kertoi viittoen nauttivansa kyydistä metsäpoluilla. Ulkoilun jälkeen hän ilmoitti haluavansa käyttää maastopyörätuolia uudestaan.

Jalka poikki? Kaupunki lainaa toimintavälineen

Toimintavälineen käyttäminen edistää sekä vammaisten lasten että aikuisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta yhteiseen toimintaan. Karelia-ammattikorkeakoulun fysioterapian lehtori Anu Pukki korostaa, että pelkän osallistumisen lisäksi osallisuus ja toimijuus ovat tärkeitä.

– Eli niin, ettei toimintarajoitteinen vain seuraa muiden tekemistä, vaan pääsee itsekin osallistumaan ja tekemään valintoja.

Karelia-ammattikorkeakoulu on järjestänyt erilaisia toimintavälinekoulutuksia opiskelijoille ja alueen erilaisille toimijoille. Tavoitteena on, että kaikki pohjoiskarjalaiset toimintakyvystä riippumatta pääsisivät nauttimaan luonnosta.

– Välineitä saa lainata, jos on vaikka jalka poikki. Toiminnanrajoite voi olla lyhytaikainenkin, Pukki sanoo.

Joensuun kaupunki lainaa toimintavälineitä ilmaiseksi ainakin vuoden loppuun asti.

Jaa.
Exit mobile version