perjantai, 20 syyskuun

KRP:n mukaan heinäkuussa tapahtuneessa tapauksessa ei ole tällä hetkellä viitteitä tahallisesta teosta, mutta epäiltyä ei ole päästy vielä kuulemaan.

Keskusrikospoliisilla (KRP) on tutkinnassa epäilty vakoilutapaus.

KRP:n mukaan tutkinta liittyy siihen, että henkilö lennätti Ylen UAS-ilmatilavyöhykkeellä Helsingin Pasilassa droonia. Droonin lennättäminen on alueella kiellettyä ilman vaadittavaa erityislupaa.

Epäilty lensi droonia linkkitornin lähellä ja menetti siihen yhteyden.

Poliisi selventää, että kun yhteys katkeaa, laite palaa automaattisesti takaisin kotipisteeseen. Matkalla se kuitenkin törmäsi linkkitorniin.

Drooni jäi törmäyksen jälkeen mastoon, josta Digitan edustaja kävi sen hakemassa.

KRP:n mukaan lokitietojen perusteella droonia on lennätetty tuona päivänä pääasiassa kauppakeskus Triplan ympäristössä, josta Pasilan poliisitalon ohi kohti Ylen toimitiloja.

Epäilty ilmoitti törmäyksestä itse Ylelle.

Harvinainen rikosnimike

Rikoskomisario Petri Partasen mukaan asiassa on kirjattu rikosilmoitus vakoilu-nimikkeellä, koska kyse on ollut kriittisen infrastruktuurin lähellä tapahtuneesta toiminnasta.

Tällä tietoa kyseessä kuitenkin uskotaan olleen vahinko.

Tutkinta on edelleen kesken, koska epäiltyä ei ole päästy vielä kuulemaan. Partasen mukaan poliisi kuulee epäiltyä lokakuussa.

Rikosnimike on Suomessa harvinainen ja vakava. Vakoilututkintoja on viime vuosina aloitettu vain muutamia.

Vakoilusta voidaan tuomita, jos henkilö esimerkiksi hankkii ja luovuttaa Suomen turvallisuutta tai ulkomaansuhteita vahingoittavaa tietoa.

Teosta tuomitaan vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Tutkinta epäillystä maanpetosrikoksesta valmistui

Poliisi on tutkinut tänä vuonna myös useita varusmiehiin liittyviä tapauksia, joissa se epäilee turvallisuussalaisuuden paljastamista. Turvallisuussalaisuuden paljastaminen kuuluu maanpetosrikoksiin.

Yhden rikoksista epäillään tapahtuneen viime vuoden syksyllä Kankaanpäässä. Yle kertoi asiasta tammikuussa.

Poliisi epäilee, että varusmies kuvasi Niinisalon varuskunnassa puolustusvoimien ohjeistusten ja määräysten vastaisesti materiaalia ja jakoi sitä viestiryhmään.

KRP:n mukaan esitutkinta on valmistunut syyskuun aikana.

Asia on nyt Puolustusvoimilla arvioitavana syyteharkintaan siirtämiseksi.

Turvallisuussalaisuuden paljastamisen vähimmäisrangaistus rikoslaissa on neljä kuukautta vankeutta.

Teosta tuomitaan henkilö, joka esimerkiksi julkaisee, luovuttaa tai välittää toiselle tietoa, joka on määrätty salaiseksi Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi.

Juttua korjattu 18.9. kello 20:18: Jutussa kerrottiin aikaisemmin, että epäilty olisi ilmoittanut törmäyksestä itse Digitalle. Korjattu juttuun, että epäilty ilmoitti törmäyksestä itse Ylelle.

Voit myös katsoa toimittaja Aliisa Ristmeren videon aiheesta alta:

Jaa.
Exit mobile version